Aktualizace: 18.02.2024 19:28

Praha – Ani přetrvávající obleva s teplotami dosahujícími v Česku v uplynulých dnech i víc než 17 stupňů Celsia nad nulou neodradila lyžaře od cest na svahy. Část skiareálů už sice kvůli počasí zavřela, ale na některá místa o víkendu dorazily i tisícovky lyžařů. Vyplývá to z vyjádření provozovatelů pro ČTK. Na hory míří v této době třeba rodiny s dětmi, které mají v těchto týdnech jarní prázdniny. Střídání termínů týdenních jarních prázdnin pro jednotlivé okresy potrvá až zhruba do poloviny března.

V Krkonoších a Jizerských horách v Libereckém kraji bude mít od pondělí nadále otevřeno 11 ze 16 největších lyžařských středisek. V provozu zůstává například jizerskohorské středisko Ski bižu na Tanvaldském Špičáku, kam dnes dorazilo asi 1800 lidí. Krkonošská Rokytnice, kde mají lyžaři podobně jako na Tanvaldském Špičáku k dispozici skoro sedm kilometrů tratí, zaznamenala v sobotu asi 1000 návštěvníků a dnes 2500 lidí, uvedl ředitel skiareálu Filip Braun. Více než šest kilometrů sjezdovek má v provozu i sousední Harrachov, kde v sobotu lyžovalo zhruba 1000 lidí a dnes kolem 1500. Lyžovalo se o víkendu i na Ještědu v Liberci.

Na jihočeských sjezdovkách byly o víkendu navzdory teplému počasí a dešti rovněž tisíce návštěvníků. Provozovatelé předpokládají, že lyžařské areály zůstanou v provozu i příští týden, nebo alespoň v jeho prvních dnech. „Aktuálně máme v provozu skoro osm kilometrů sjezdovek,“ řekl za šumavský Skiareál Lipno Jiří Gruntorád. O víkendu podle něho přišlo lyžovat více než 2000 lidí. V dalším šumavském areálu Zadově byla návštěvnost asi poloviční. V provozu je lokalita Kobyla, otevřené jsou dvě sjezdovky a dětské výukové hřiště.

V Plzeňském kraji už většina lyžařských středisek přerušila provoz. Jezdí už jen vleky v Kašperských Horách a v Železné Rudě v menším areálu Alpalouka. Běžecké stopy v západočeské části Šumavy nelze kvůli nedostatku sněhu udržovat už několik týdnů. Stále je ale možné jet z Modravy na vrchol Březníku.

V Karlovarském kraji se dá ještě lyžovat na Klínovci, v areálu Novako v Božím Daru, v Bublavě či v Mariánských Lázních. Největší areál v kraji, krušnohorský Klínovec, stále nabízí 24 kilometrů sjezdových tratí. „V pátek lyžovalo na Klínovci 4253 lidí, v sobotu 3338 a dnes 3826 lyžařů,“ řekla Hana Hoffmannová z areálu.

Lyžuje se také třeba v Karlově v Jeseníkách. „Pokud počasí dovolí, určitě spustíme zasněžení, neboť je před námi ještě šest týdnů sezony,“ řekl dnes ČTK mluvčí areálu SkiAréna Karlov Boris Keka. Lyžaři vyrazili i do areálu Jonas Park v Ostružné na Jesenicku nebo do Hrubé Vody u Olomouce. Ve Zlínském kraji byly o víkendu v provozu vleky například v areálu Troják u Rajnochovic na Kroměřížsku či ve Stupavě na Uherskohradišťsku.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.