Komerční prezentace Aktual.: 6.10.2024 15:13

Praha – Návrh na slučování malých škol, který je součástí novely školského zákona, chce ministr školství Mikuláš Bek (STAN) vládě předložit do konce října. Řekl to v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi. V návrhu je podle něj odložená účinnost nejméně o tři roky. Předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík uvedl, že se ředitelé škol s návrhem víceméně neztotožňují.

„Tohle opatření nepovede k nějakým obrovským finančním úsporám, to by ty školy musely být ještě o hodně větší. Primární zájem je na tom, aby management školy se tomu (managementu) mohl opravdu věnovat,“ uvedl Bek. „Kdybychom chtěli fakt dosáhnout velké úspory, tak optimální velikost té právnické osoby je 8000 dětí. Někteří si to přejí, to je potřeba říct, ale není to teď reálné,“ řekl.

Ministerstvo chce v návrhu zavést minimální počty žáků ve školách. Pokud obec zřizuje dvě a více škol, každá by měla mít nejméně 200 žáků alespoň jednou v posledních třech letech. Nesouhlas s návrhem už dříve vyjádřilo Sdružení místních samospráv či Svaz měst a obcí.

„Ministerstvo neplánuje v tuto chvíli nějaké násilné slučování škol, které mají různé zřizovatele. To je něco, čeho se část lidí v terénu bojí, a opravdu to nejde provést násilím, jedině dobrovolnou spoluprací obcí na bázi svazků, společenství,“ řekl ministr.

S návrhem ministerstva se ředitelé škol podle Dobšíka víceméně neztotožňují. „Vidí v tom více rizik, že to odbřemenění té administrativní práce v důsledku nebude,“ uvedl. Určitou finanční úsporu podle něj návrh může přinést.

„Tou novelou v nějakém čase ubyde ředitelé v tom smyslu, že jsou to ředitelé samostatné právnické osoby. To znamená, že část těch dnešních ředitelů by byli například nějakými zástupci pro tu pobočku,“ uvedl Bek.

Úprava týkající se slučování škol by se podle návrhu měla týkat mateřských, základních a středních škol či jejich kombinace. Nevztahovala by se na školy v obcích, které mají jednu školu, případně na školy speciální nebo školy, které vyučují v jazyce národnostní menšiny, vyplývá z návrhu. Cílem ministerstva je snížit počet malých škol, nižší by podle něj měla být i administrativní zátěž ředitelů.

Podíl.
Exit mobile version