Aktual.: 27.10.2024 16:12

Tel Aviv – Jeden člověk přišel o život a desítky dalších utrpěly zranění, když na rušné křižovatce v centrálním Izraeli nedaleko Tel Avivu dnes ráno narazil kamion do autobusové zastávky. Okolnosti incidentu vyšetřuje policie, která má podezření, že šlo o teroristický útok, napsal server The Times of Israel (ToI). Řidiče vozu podle policie zasáhli a „neutralizovali“ ozbrojení civilisté.

Zranění podle izraelské zdravotnické služby utrpělo 32 lidí, z toho v šesti případech jsou zranění vážná. Jeden ze zraněných zemřel po převozu do nemocnice. Mnoho z obětí podle izraelských médií tvoří senioři, kteří vystupovali z autobusu a měli v plánu navštívit nedaleké muzeum. List Haarec napsal, že řidič kamionu byl izraelský Arab a že byl na místě zastřelen. Policie podle listu vyšetřuje, zda měl komplice.

Teroristická skupina Hamás po incidentu vydala prohlášení, v němž uvedla, že šlo o „hrdinský útok“ u velitelství izraelské zpravodajské služby Mossad, napsal ToI. K útoku se Hamás přímo nepřihlásil, ale označil jej „za přirozenou reakci na zločiny sionistické okupace na palestinském lidu v Pásmu Gazy, na Západním břehu Jordánu a v Jeruzalémě“.

Incident se stal u glilotské křižovatky nedaleko Herzlije. V oblasti sídlí velitelství izraelské rozvědky Mossad a několik zpravodajských jednotek izraelské armády, včetně vysoce postavené jednotky 8200, uvedl server ToI.

Podíl.