Aktual.: 22.10.2024 12:22

Praha – Česko má malé zastoupení v institucích Severoatlantické aliance (NATO), když v současné době v civilní části NATO pracuje 41 Čechů z celkem 6900 stálých zaměstnanců. ČTK to dnes na workshopu pracovních příležitostí v NATO řekl náměstek ministra zahraničí Eduard Hulicius (KDU-ČSL). Češi podle něj mají sice v konkurzech poměrně vysokou úspěšnost, problémem je ale malý počet přihlášených.

Pro spravedlivé zastoupení blížící se jednomu procentu by měl být podle náměstka počet Čechů v NATO přibližně dvojnásobný, tedy okolo 75 lidí. „My vidíme, že ti Češi, kteří se přihlásí do konkurzů, mají poměrně vysokou úspěšnost, téměř dvě procenta. To zdaleka všechny národnosti nemají,“ řekl Hulicius. Problém podle něj je v malém množství přihlášených.

NATO má podle náměstka o zaměstnance velký zájem, nabírá zhruba 300 nových lidí ročně. „Nemusí se hlásit jenom právníci nebo odborníci na mezinárodní vztahy, ale i lidé řady dalších profesí a zkušeností,“ podotkl. Pro ČR je podle něj potřeba mít v institucích nejen NATO, ale také OSN nebo Evropské unie co nejvyváženější zastoupení. „Protože tím pomáháme zesilovat náš hlas, naši pozici,“ uvedl. Platí to podle něj zejména pro vyšší manažerské posty.

O navýšení počtu Čechů v aliančních vyšších manažerských pozicích chce usilovat také nový český velvyslanec při NATO David Konecký. Řekl to v září v rozhovoru s ČTK. NATO má podle něj v tomto ohledu vůči Česku dluh.

 

Podíl.