Slovenská opozice se opět pokouší odvolat ve sněmovně ministryni kultury Martinu Šimkovičovou, kterou kritizuje kromě jiného za personální výměny v klíčových kulturních institucích. Dostatek hlasů na prosazení svého návrhu ovšem opoziční strany nemají.

Šimkovičová dnes v projevu před poslanci opoziční kritiku opětovala. Vláda se ministryně zastala, podle ní postupuje v souladu s vládním programem. Očekává se, že o vyslovení nedůvěry budou poslanci hlasovat v úterý. Rozhodnout by měli také o dalším opozičním návrhu, a to o odvolání ministra spravedlnosti Borise Suska.

„Mám pocit, že po roce jejího působení na ministerstvu kultury už téměř každý občan Slovenska vidí, že nemá ani nejmenší předpoklady pro výkon funkce ministryně. Podařilo se jí nahlodat prakticky všechno dobré, co ve slovenské kultuře máme,“ řekla v jednacím sálu sněmovny poslankyně nejsilnějšího opozičního hnutí Progresivní Slovensko (PS) Zora Jaurová při zdůvodněním návrhu na odvolání Šimkovičové.

„Pijavice přisáté na státní dotace“

„Nic jiného neumíte, jen ponižovat a mluvit o tom, jak jsme neprofesionální,“ reagovala Šimkovičová. Dodala, že v loňských parlamentních volbách na Slovensku uspěl koncept tradičního a nikoliv agresivního a progresivistického směřování kultury. Opozici obvinila z toho, že na ministerstvo kultury slovně útočí prostřednictvím některých nevládních organizací. Ty označila za pijavice přisáté na státní dotace.

Opoziční politici, ale i představitelé slovenské kultury dlouhodobě kritizují Šimkovičovou například za personální výměny ve vedení předních kulturních institucí, za snahu ovládnout veřejnoprávní fondy v kultuře či za změny fungování veřejnoprávní televize a rozhlasu. Ty vedly kromě jiného k odchodu generálního ředitele této stanice. Poukázali rovněž na její výroky namířené proti komunitě LGBT+.

Návrh odvolat Šimkovičovou a Suska podaly opoziční strany v srpnu. Vládní poslanci tehdy ale nepodpořili zahájení mimořádných schůzí sněmovny k těmto záležitostem a jednání tak bylo odloženo. Šimkovičová mezitím odvolala také šéfa Slovenského národního muzea, předtím ve funkcích skončili ředitelé národní galerie i národního divadla.

Suska zase opozice kritizovala za změny v trestním právu, které podle ní už pomohly například místopředsedovi sněmovny Peteru Žigovi. Po zkrácení promlčecí doby trestných činů, což bylo součástí změn v trestním zákoníku, žalobce kvůli promlčení zastavil Žigovo stíhání pro podezření z podplácení. Opozičním politikům se rovněž nezamlouvalo, že Susko využil svou pravomoc a přerušil výkon osmiletého trestu vězení bývalému šéfovi elitní složky prokuratury Dušanu Kováčikovi, který byl předloni uznán vinným kromě jiného z korupce.

Šimkovičová už letos na jaře přečkala hlasování sněmovny o vyslovení nedůvěry. Po podání nejnovějšího opozičního návrhu na její odvolání a na odvolání Suska vládní poslanci v září navrhli a následně prosadili sesazení šéfa PS Michala Šimečku z funkce místopředsedy sněmovny. O návrhu odvolat Suska slovenští poslanci jednali v pátek.

Video: Spotlight moment: Tu paní na ministerstvu kultury už nemůžu brát ani vážně, říká zpěvák Pavlovčin

Podíl.