V Praze v neděli začala konference Forum 2000 s podtitulem „Prokazování odhodlání a odolnosti demokracie“. Potrvá do úterý. Dorazila na ni tchajwanská exprezidentka Cchaj Jing-wen. Přivítal ji předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Jako první vystoupil kritik ruského režimu Vladimir Kara-Murza. Zmínil tisíce politických vězňů v ruských věznicích i svou vizi mírového a demokratického Ruska.

„Dnešní Rusko drží ve věznicích víc politických vězňů než někdejší Sovětský svaz,“ uvedl Kara-Murza. V předminulém roce získal Cenu Václava Havla za lidská práva za rok 2022. Loni pak dostal cenu Fora 2000 za odvahu a odpovědnost. Nemohl ji převzít, sám byl ve vězení. Ocenění tehdy převzala jeho žena.

Kara-Murza, který dnes působí jako novinář a aktivista, řekl, že považuje cenu za uznání pro všechny Rusy, kteří mají odvahu se postavit nynějšímu ruskému režimu a protestovat proti útoku na Ukrajinu.

Rusko podle něj není zemí ruského vládce Vladimira Putina, ale zavražděného opozičního politika Borise Němcova či kritika režimu Alexeje Navalného, který ve vězení zemřel. Kara-Murza zmínil naději v „mírové, demokratické Rusko zítřka“.

Ocenění pro vězněnou venezuelskou právničku

Mezinárodní cenu Fora 2000 za odvahu a odpovědnost získala na zahájení konference vězněná venezuelská právnička Rocío San Miguelová. Převzala ji za ni její zástupkyně. Skleněnou plastiku jí předal Vystrčil.

„Přes osm měsíců je odvážná žena za mřížemi. Tato skutečnost dokazuje, za jak nebezpečné její myšlenky a činnost venezuelský režim považuje,“ uvedl na adresu laureátky šéf Senátu.

Podle něj odvážní lidé představují naději pro utlačované a hrozbu pro autokraty. „Odvážní a odpovědní lidé, odvážná a odpovědná společenství jsou největší nadějí pro ty, kteří žijí v útlaku a nesvobodě. Zároveň jsou také největším nebezpečím a hrozbou – a tak je to správně – pro ty, pro které jsou šikana a násilí nástrojem k získávání moci,“ řekl Vystrčil.

Dodal, že pokud chceme povýšit v době sílících autokratických režimů naději na změny, je potřeba důsledně stát za evropskými hodnotami.

Bývalá tchajwanská prezidentka

Na zahájení konference dorazila tchajwanská exprezidentka Cchaj Jing-wen. Na síti X uvedla, že přicestovala do Evropy na návštěvu přátel Tchaj-wanu a k posílení vzájemných vztahů se spřátelenými demokraciemi. Jako první zastávku zmínila Česko jako „jednoho z nejstálejších evropských partnerů“. V sále ji přivítal šéf Senátu Vystrčil.

Pro Cchaj Jing-wen, která opustila úřad v květnu, se jedná o první cestu do Evropy. Zprávy o návštěvě evropských zemí vyvolaly reakci Pekingu, který pohlíží na Tchaj-wan jako na vzbouřeneckou provincii a považuje politické síly blízké exprezidentce za separatisty.

Konference se v příštích dnech zúčastní také prezident Petr Pavel, který po úvodním projevu vystoupí i v panelové diskusi na téma globálních demokratických partnerství. Dalšími účastníky budou například běloruská opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská nebo bývalý polský prezident a vůdce polské Solidarity Lech Walesa.

U zrodu Fora 2000 stáli v roce 1997 tehdejší český prezident Václav Havel, spisovatel Elie Wiesel a japonský filantrop Jóhei Sasakawa. Záměrem zakladatelů tradice bylo poskytnout prostor osobnostem z různých oborů k analýze výzev nového tisíciletí.

Podíl.