Komerční prezentace Aktual.: 20.09.2024 20:15

Řím – Dnešní vernisáž výstavy Who I Am? čínského umělce Aj Wej-Weje v italské Bologni narušil incident, když návštěvník rozbil jedno z vystavených děl. Podle italského tisku se jednalo o Čecha Václava Pišvejce, který žije ve Florencii a v minulosti podnikl několik podobných výpadů na výtvarná díla, památky či známé umělce.

Muž rozbil jedno dílo, které bylo umístěno u vstupu na výstavu. Jednalo se o krychli z porcelánu. Pořadatelská služba ho zadržela a předala policii. Podle deníku Corriere della Sera bude vyšetřován kvůli zničení uměleckého díla. Za to v Itálii hrozí od dvou do pět let vězení a pokuta od 2500 do 15.000 eur (od 62.000 do 376.000 korun).

„Neznám ho, nikdy jsem ho neviděl, snad si neublížil kusy porcelánu,“ řekl podle deníku La Repubblica Aj Wej-wej, který se vernisáže účastnil. Výstava nabízí průřez jeho tvorbou.

Pišvejc je hlavně ve Florencii známý svými výstředními činy. V roce 2012 pokryl stěny bývalého kláštera svaté Uršuly v centru města falešnými dolarovými bankovkami. O dva roky později se vysvlékl nedaleko florentského dómu a lehl si na zem vystlanou falešnými bankovkami. Rok nato se obnažil u katedrály Santa Maria del Fiore. V roce 2018 přerazil o hlavu srbské umělkyně Mariny Abramovičové obraz a v roce 2022 v centru Florencie natřel do ukrajinských barev jednu ze soch. Loni pak v centru Florencii nahý vylezl na známé renesanční sousoší Héraklés a Kákos. Za jeho činy mu v minulosti hrozil soud, ale nejsou k dispozici informace o případných verdiktech.

Podíl.
Exit mobile version