Události: Nový lék na obezitu (zdroj: ČT24)

Nadváhou nebo obezitou trpí více než šedesát procent obyvatel Česka. Řada z nich se snaží zhubnout pomocí léků. Od září je v tuzemsku dostupný nový lék s účinnou látkou tirzepatid. Má velký efekt na úbytek hmotnosti, přitom se aplikuje jen jednou týdně. Injekce ale stojí tisíce korun měsíčně a pojišťovny je zatím nehradí.

„Jsou to látky injekční odvozené ze střevních hormonů. Nová látka je vlastně kombinací dvou hormonů střevních v jedné molekule. Začíná se menšími dávkami a postupně se stoupá až na dávky velmi vysoké, které vedou u nového léku i k úbytku dvacet kilo za rok,“ popsal předseda České lékárenské společnosti Štěpán Svačina.

„Praktický lékař ho může předepsat komukoliv. Je tam skutečně velmi dobrá účinnost na pokles tělesné hmotnosti u většiny pacientů, někdo může zhubnout i více než patnáct procent,“ uvedl předseda České diabetologické společnosti Martin Prázný.

Podle lékaře je ale vždy důležité řešit také příčinu obezity, tedy psychiku nebo sociální problémy. Žádný prášek navíc nenahradí zdravou stravu a dostatek pohybu.

Ozempicu je málo

Snaha hubnout za pomocí léků není ničím novým. Například na začátku dvacátého století se k tomu používal amfetamin. Později se přidaly preparáty s hormony štítné žlázy, barbituráty nebo projímadla. Takzvané duhové pilulky byly ale zakázány poté, co způsobily několik úmrtí.

V současnosti léků na hubnutí na trhu přibývá. Některé se volně prodávají i v Česku, většina je ale určena výhradně pro diabetiky, třeba ozempic. Ten lékaři diabetikům předepisují zejména ve chvíli, kdy mají vysokou váhu, kterou je kvůli nemoci potřeba snížit. „V podstatě by to měli být pacienti, kteří mají body mass index alespoň 35, což je obezita druhého stupně a vyšší,” ujasnil přednosta Centra diabetologie IKEM Martin Haluzík.

Ozempic teď cukrovkáři ale shánějí marně – na trhu je ho málo i proto, že v zahraničí se běžně používá k léčbě obezity. Výpadky dodávek budou trvat zřejmě do konce roku.

Proti obezitě i Alzheimeru

Většina léků na hubnutí funguje jako střevní hormony. Snižují chuť k jídlu a urychlují metabolismus. Podle studií mohou být užitečné i pro léčbu cirhózy jater nebo jako prevence srdečních selhání. Látku, která by pomohla chránit i před Alzheimerovou chorobou, teď vyvíjejí čeští vědci. Zatím ji zkoušeli na myších.

„Zaznamenali jsme u nich sníženou chuť k jídlu, myši zhubly a také se jim v mozku snížilo množství patologického proteinu tau, což je znak Alzheimerovy choroby,“ popsal Vilém Charvát z Ústavu organické chemie a biochemie.

Vědci teď budou slibný preparát dál testovat. Cílem je odhalit konkrétní receptory, na které látka působí.

Podíl.