Aktualizace: 28.06.2024 14:03

Ostrava – Na schodišti slávy v Ostravě přibyly hvězdy sopranistky Patricie Burda Janečkové a herce Norberta Lichého. Oběma umělcům byla letos udělena in memoriam moravskoslezská Cena Jantar za celoživotní přínos. Součástí tohoto ocenění je právě instalace hvězd na schodišti bývalé vysoké pece a současné vyhlídkové věže Bolt Tower. Za organizátory to dnes řekl Aleš Honus.

Cena Jantar za celoživotní přínos umění Moravskoslezského kraje se primárně uděluje žijícím osobnostem. Posmrtně může být udělena pouze za situace, kdy oceněný umělec ještě žil v roce, za který se ceny každoročně udělují. „A to se shodou okolností stalo právě letos. O ceně každým rokem rozhoduje odborné kolegium,“ řekl Honus.

„Jejich předčasný odchod zarmoutil nejen umělecký svět, ale troufám si říct, že lidi všech generací napříč celou republikou. To, že se právě jejich jména ocitnou mezi hvězdami se jmény nejvýznamnějších umělců spjatých s našim krajem, je naprosto zasloužené,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo (KDU-ČSL).

Hvězdu se jménem Norberta Lichého odhalil dlouholetý ředitel Divadla Petra Bezruče Jiří Krejčí, hvězdu Patricie Burda Janečkové pak její manžel Vlastimil Burda, herec ostravské Komorní scény Aréna. Hvězdy jsou vyrobeny ze speciálního materiálu s rezivějící patinou, jejich autorkou je renomovaná ostravská sochařka Šárka Mikesková.

Výroční umělecké Ceny Jantar, které jsou určeny umělcům s vazbou na Moravskoslezský kraj, byly letos v dubnu rozdány už sedmým rokem, ceny za celoživotní přínos se udělují od druhého ročníku vždy jedné nebo dvěma osobnostem. O oceněných v jednotlivých kategoriích rozhodují odborné komise.

Na Jantarovém schodišti slávy je nyní již 11 hvězd. Kromě dvou právě odhalených jsou to hvězdy se jmény zpěvačky Marie Rottrové, fotografů Jindřicha Štreita a Viktora Koláře, výtvarníka Eduarda Halberštáta, scénografky a kostýmní výtvarnice Marty Roszkopfové, skladatele Milana Báchorka, sbormistryně Evy Šeinerové a dvou již nežijících umělců – klavíristy Rudolfa Bernatíka a výtvarníka Eduarda Ovčáčka.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.