Aktualizace: 15.06.2024 00:14

Hradec Králové – V programu Rock for People se dnes v Parku 360 v Hradci Králové představila hollywoodská hvězda Keanu Reeves s kapelou Dogstar i hasičská dechovka Božejáci. Žánrový rozptyl festivalu dokumentovala účast kanadské punkrockové zpěvačky Avril Lavigneové. Hlavní hvězdou dnešního programu, a podle některých i celého festivalu, byli rockeři z anglického Sheffieldu Bring Me The Horizon s charismatickým frontmanem Oliverem Sykesem.

Bring Me The Horizon se do České republiky vrátili po roce. Na začátku roku 2023 předvedli své energické představení ve sportovní hale na pražském Výstavišti. Kapela, jejíž jméno pochází z hlášky z filmu Piráti z Karibiku, v Hradci Králové nabídla vizuální i zvukovou show na pódiu upraveném do podoby gotického kostela.

Na festival dnes také zavítal hollywoodský herec Keanu Reeves, známý mimo jiné jako hlavní hrdina trilogie Matrix, se svou kapelou Dogstar, kde hraje na baskytaru. Dogstar, kteří podle hudebních odborníků patří mezi vypravěčské rockové kapely, zahráli skladby ze svého loňského alba Somewhere Between the Power Lines and Palm Trees. Zejména mladší posluchači sledovali podvečerní koncert kanadské zpěvačky Avril Lavigneové, která do setu zařadila také hit Complicated a další písně z desky Let Go z roku 2002.

Nevšední zážitek pro návštěvníky festivalu Rock for People připravila Česká televize. Na ČT art scéně, kde natáčeli speciální vydání pořadu Hyde Park Civilizace, moderátor Daniel Stach zpovídal frontmana skupiny The Offspring a doktora v oboru molekulární biologie Dextera Hollanda. The Offspring byli hvězdami čtvrtečního programu.

„Dexter popsal, jak přemýšlí, když skládá písně, a taky jak mu v tom pomáhá matematika,“ uvedl Stach. „Dokonce základ legendární písně Come Out and Play vznikl, když Dexter pracoval v laboratoři s baňkami, které byly pořád horké. Tak ho napadlo ‚You gotta keep’em separated‘ (Musíš je držet dál od sebe),“ popsal vznik textů písně, kterou na Rock for People The Offspring zahájili své vystoupení.

Dnešní festivalový program v poledne otevřela česko-arménská zpěvačka Pam Rabbit, která si na hudební scéně získala respekt debutovým albem I Love The Internet. Za něj ji letos jako sólovou interpretku ocenila Česká hudební akademie cenou Anděl. Stejnou cenu, tentokrát v kategorii Skupiny roku, získalo uskupení J.A.R. Deset uměleckých osobností dnes na Rock for People vystoupilo v čele s Romanem Holým a Otou Klempířem. Hudební rozmanitost festivalu dokázalo vystoupení hasičského souboru Božejáci, který hraje svižnou jihočeskou a moravskou dechovku.

Nečekaným hostem Rock for People se dnes odpoledne stala Ewa Farna. Na festival do Hradce Králové přijela představit klip k titulní písni k filmu Vlny režiséra Jiřího Mádla. Farna je se svým dvorním spolupracovníkem Janem Vávrou autorkou textu a spolu s Lukášem Chromkem a Matějem Turcerem složila také hudbu. Píseň měla premiéru dnes ráno na Spotify. V českém éteru zazněla symbolicky poprvé z vysílání Českého rozhlasu Radiožurnál. Dobové drama z konce 60. let minulého století inspiroval skutečný příběh skupiny korespondentů mezinárodní redakce Československého rozhlasu a jejich odhodlání přinášet nezávislé zprávy.

Snímek Vlny bude premiérově uveden na letošním Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Do tuzemských kin vstoupí 15. srpna.

Podle pořadatelů na festival, který potrvá do soboty, již dorazilo 35.000 návštěvníků. Doprovodný program zahrnul oblíbený AZ-kvíz živě s moderátorem Alešem Zbořilem, divadelní představení, filmové projekce, tanec, módní přehlídky, karaoke, silent disco i sportovní aktivity. Pro příznivce videoher je připravena herní zóna PlayStation. Organizátoři v Parku 360 pro letošní ročník navýšili kapacity areálu, a to i pro kempování a parkování.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.