Aktualizace: 26.07.2024 19:36

Paříž – Několik stovek návštěvníků – převážně Čechů, ale i domácích Francouzů nebo třeba Holanďanů – dnes zavítalo na podvečerní otevření olympijského Českého domu pro fanoušky v pařížském parku La Villette. Přivítalo je umělecké pásmo s tanečníky a akrobaty, česká hymna v podání dechového sextetu Jihočeské filharmonie a také olympijská šampionka ve snowboardcrossu Eva Adamczyková či šestinásobný paralympijský vítěz v cyklistice Jiří Ježek.

Do kruhového hlediště, které připomíná francouzský kabaret nebo cirkusové šapitó, zavítali zejména mladí. Nechyběly ale ani rodiny s malými dětmi. Shromáždění fanoušci tleskali archivním záběrům sportovců z roku 1968 či sestřihu výkonů dalších úspěšných československých a českých borců, které pořádající Český olympijský výbor zarámoval závody oštěpařek Dany Zátopkové a Barbory Špotákové. Se Špotákovou se pak moderátoři akce spojili prostřednictvím telemostu mezi Paříží a olympijským festivalem u jezera Most v Ústeckém kraji.

Zahajovací program se nesl nejen ve sportovním, ale i v kulturním duchu. Působivou světelnou show v barvách trikolóry i olympijských kruhů diváky roztleskala skupina Pyroterra. Na sto let starý zlatý úspěch Bedřicha Šupčíka v olympijském šplhu zavzpomínali gymnasté z AirGym Art Company a taneční soubor Jednotka rychlého nasazení, v historických krojích zatančili pařížští Sokolové.

Pořadatelé zařadili i předtočené požehnání sportovcům od pražského arcibiskupa Jana Graubnera, který českým olympionikům poděkoval za to, že jsou inspirací pro mladší generaci. Aplaus sklidil módní návrhář Jan Černý, autor nástupové kolekce českých sportovců.

Český dům, který slouží jako oficiální fanzóna, je prostorem pro společné povzbuzování, sledování přenosů jednotlivých sportovních disciplín a oslavování českých medailí. Bude otevřený denně po celou dobu her od poledne do půlnoci a denní vstupné vyjde na 24 eur (609 korun). Nachází se v hale Cabaret Sauvage – objektu určeném pro pořádání koncertů či divadelních představení. Kromě vnitřního hlediště je k dispozici také venkovní prostor s terasou.

V domě jsou k vidění velkoformátové fotografie československých sportovců z pařížské olympiády konané před sto lety i aktuální zeď slávy, kde se budou podepisovat současní olympionici. Dům přiblíží hostům i české umění a také kuchyni. Na čepu se vystřídají tři desítky řemeslných piv z 16 minipivovarů. K jídlu bude k dispozici čerstvý chleba, trhané maso v bramborové lokši, obložené chleby, sekaná v housce, utopenci, krkonošské klobásy, koláče nebo buchtičky.

Český dům vznikl poprvé v roce 2012 na letní olympiádě v Londýně, zatím naposledy pak o šest let později na zimních hrách v Pchjongčchangu. V Tokiu a Pekingu to pak nebylo možné kvůli covidovým opatřením. V parku La Villette, který se rozkládá na severovýchodě Paříže, je česká fanzóna součástí Parku národů. Sousedí s indickým domem, naproti mají fanouškovské centrum Holanďané, nedaleko také Slováci. Poblíž je rovněž hřiště, kde si zájemci mohou zdarma vyzkoušet různé olympijské i paralympijské sportovní disciplíny.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.