Na jihu Čech přetrvává nejvyšší povodňový stupeň stále na Nežárce a Lužnici. Jde o čtyři stanice, ale na všech hladina řek pomalu klesá, vyplývá z informací Českého hydrometeorologického ústavu. V Ústeckém kraji klesl dolní tok Labe na první povodňový stupeň, uvádí Povodí Labe.

Třetí, což je nejvyšší povodňový stupeň, platí na Lužnici na dvou místech pod rybníkem Rožmberk. Jde o Klenovice a Bechyni na Táborsku. Rožmberkem protéká Lužnice a kapacita největšího českého rybníku se v úterý po několikadenních deštích naplnila. Rybník začal odtékat bezpečnostním přelivem, což ještě zvýšilo hladinu už na rozvodněné řece.

Na stanici Frahelž, která se nachází nejblíže Rožmberku, však v sobotu ráno hladina klesla na druhý povodňový stupeň. Od půlnoci do 06:30 se tam výška řeky snížila o deset centimetrů.

Nejvyšší povodňové stupně také platí na Nežárce na Hamru a v Mláce před soutokem Nové řeky a Nežárky. I když tam voda opadá pozvolna, není vyloučeno, že by během soboty hladina na obou místech mohla klesnout na druhý stupeň povodňové aktivity.

V Ústí nad Labem zrušili všechna povodňová opatření

V Ústeckém kraji města a obce rozebírají mobilní stěny, voda ustupuje z cyklostezky podél Labe. Veškerá povodňová opatření v Ústí nad Labem byla zrušena. Průjezdná je v krajském městě důležitá křižovatka Pětimostí, kde stála protipovodńová stěna, a kruhový objezd pod Větruší. Městská hromadná doprava jezdí zpět po svých trasách.

V pátek se podařilo uklidit a otevřít silnici z Děčína do Prostředního Žlebu, čeká se ještě na opadnutí vody pro zpřístupnění cesty do Dolního Žlebu. V Litoměřicích už je Labe zcela ve svém korytě, uklízelo se na Střeleckém ostrově.

V Křešicích na Litoměřicku chtějí dobrovolní hasiči demontovat protipovodňové hrazení a odhrazení části potoku v neděli. Obec vyhlásila na webu výzvu humanitární pomoci na povodní postiženou obec Heřmanovice, která v minulosti naopak pomohla Křešicím.

Na dolním toku Labe platil třetí stupeň povodňové aktivity od neděle. Přestože voda stoupla k sedmi metrům, zůstala převážně v korytě, místy se rozlila do polí či na venkovní hřiště. Větší škody povodeň v kraji nezpůsobila.

Podíl.