Aktualizace: 17.02.2024 01:25

Mnichov (Německo) – V bavorském hlavním městě dnes druhým dnem pokračuje Mnichovská bezpečnostní konference, s projevy vystoupí mimo jiné německý kancléř Olaf Scholz a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. S hlavou ukrajinského státu se plánuje setkat také český prezident Petr Pavel.

Ruská invaze na Ukrajinu, která trvá takřka dva roky, je jedním z hlavních témat třídenní konference. Očekává se, že o ruské agresi dnes vedle Scholze a Zelenského budou hovořit i generální tajemník NATO Jens Stoltenberg nebo estonská premiérka Kaja Kallasová.

V poledne před hosty konference předstoupí šéf čínské diplomacie Wang I. Média spekulují, že Wang by mohl projev využít ke sblížení Číny se Západem. Vztahy Pekingu se západními státy jsou nyní spíše napjaté, Čína navíc udržuje velmi úzké vazby s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Prezident Pavel, který Českou republiku v Mnichově zastupuje, odpoledne pořádá tiskovou konferenci. Na ní chce hovořit o podrobnostech jednání, kterých se v Mnichově zúčastnil.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.