Aktualizace: 22.06.2024 23:52

Praha – Britská zpěvačka Raye zaujala svým hlasovým rozsahem a dramatickým projevem tisíce návštěvníků závěrečného dne festivalu Metronome Prague. Na hlavním pódiu za doprovodu sedmičlenné skupiny nabídla dnes publiku zejména skladby ze svého debutového alba My 21st Century Blues. Návštěvníci festivalu měli možnost vidět a slyšet jednu z hvězd současné britské populární hudby, která své písně čerpající z gospelu i rapu prokládala místy dlouhými monology. Raye se letos zapsala do historie Brit Awards, když sedm nominací proměnila v šest cen, nejvíce v historii. Mimo jiné získala jako první žena ocenění za nejlepšího skladatele.

Nezávislá umělkyně, která v minulosti psala písně pro úspěšné interprety, jako je Beyoncé, Rihanna, John Legend nebo Ellie Gouldingová, do programu zařadila i novou sedmiminutovou skladbu Genesis. „Ve světě, v němž žijeme, je tolik temnoty a bolesti a já jsem chtěla stvořit něco, co bude hluboce osobní a zároveň syrové,“ podotkla před časem k písni složené ze tří hudebně odlišných částí.

Odpoledne v teplém počasí opanovala hlavní pódium britská kapela Ride, která připomněla svoji kytarovou hudbu konce 80. a začátku 90. let. Energickou show plnou chytlavých melodií a kontaktů s nadšenými posluchači nabídl britský zpěvák a textař Tom Grennan. Muzikant, který má aktuálně na Spotify přes 1,3 miliardy poslechů, svižné vystoupení zakončil hitem Little Bit of Love, kterým slaví úspěchy v mezinárodních rádiích. Rušno bylo na menších pódiích. Například na jedné z klubových scén roztancovali publikum svým swingem argentinští Rosario Smowing.

Z českých interpretů vystoupil například Janek Ledecký, který společně s dalšími kolegy v kapele pojmenované 333 přichystal pro závěrečný den festivalu poctu věnovanou Bobu Dylanovi s názvem Mr. Everest. Na scéně umístěné na Křižíkově fontáně zahrála skupina We Are Domi se zpěvačkou Dominikou Haškovou a formace Lake Malawi, která před písní Lucy zavzpomínala na svoji účast v soutěži Eurovize, kde před pěti lety skončila se skladbou Friend of a Friend na jedenáctém místě.

Letošní program Metronome Prague od čtvrtka do nedělního rána nabídl na třech venkovních a stejném počtu vnitřních scén osm desítek hudebních vystoupení. Pořadatelé se spojili se studentským projektem Kreativní kampus, který zajišťuje divadelní program. Nedílnou součástí bylo i výtvarné umění. Poprvé na Metronome Prague otevřeli vlastní Met Gallery – výstavní prostor současného umění, kde se zájemci mohou zapojit do 3D tisku jednoho z děl.

Letošní ročník Metronome Prague navštívilo podle pořadatelů téměř 20.000 lidí. „Festival si uchoval rodinnou atmosféru a i přesto, že letos cílil na mladší publikum, udržel si pestrost napříč generacemi,“ uvedli pořadatelé s tím, že 27. června začne předprodej vstupenek na 8. ročník, který se bude konat 19. až 21. června 2025.

jir gcm

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.