Na jižním předměstí libanonského hlavního města Bejrútu byla brzy ráno slyšet série výbuchů, informovala AFP. Explozím předcházely výzvy izraelské armády, aby se obyvatelé z dané oblasti evakuovali. Libanonské teroristické hnutí Hizballáh mezitím oznámilo, že bojuje s izraelskými jednotkami na jihu Libanonu. Teroristické hnutí Hamás informovalo o útoku poblíž Tripolisu na severu Libanonu, při němž zemřel jeden z lídrů hnutí. Izraelské střely podle zpravodaje stanice al-Džazíra dopadly také do bezprostřední blízkosti bejrútského mezinárodní letiště Rafíka Harírího, odkud odlétají evakuační lety.

Izraelci v posledních dnech intenzivně bombardují cíle Hizballáhu napříč Libanonem a u hranic na jihu vedou pozemní útoky. Opakovaně při tom svými nálety cílí na dříve hustě osídlené jižní předměstí Bejrútu.

„Z hlediska správního to není součást Bejrútu, ale je to prorostlé s Bejrútem do jedné aglomerace. Jde o několik set tisíc obyvatel předměstí, kterému se říká Dahíja. Leží mezi Bejrútem a mezinárodním letištěm,“ poznamenal zpravodaj ČT David Borek. Dodal, že předměstí je z velké části šíitské.

ŽIVĚ: Záběry z Bejrútu (zdroj: Reuters)

Základna Hizballáhu

„Je to základna hnutí Hizballáh. Místo, kde má Hizballáh své centrální úřady, vojenské instituce a kde Izrael vidí vojenské cíle, jejichž zasažení je užitečné, aby oslaboval sílu Hizballáhu,“ dodal s tím, že většina útoků je mířena právě na jižní předměstí.

Podotkl, že nynější technologie umožňují zasáhnout cíle velmi přesně. „Samozřejmě nikdy to není dokonalé. Izrael si je samozřejmě vědom toho, že jedna z taktik Hizballáhu, Hamásu a dalších islamistů na Blízkém východě je vyvolávat drobnou nekonečnou válku proti Izraeli a ve chvíli, kdy Izrael odpoví, tak křičet do světa: ‚Podívejte se, muslimové, lidé ve světě, tady sionisté vraždí Araby.‘ Tohle je cíl. I proto Hamás vědomě umisťoval svoji infrastrukturu do blízkosti obytných budov,“ dodal Borek.

Zpravodaj ČT David Borek o situaci na Blízkém východě (zdroj: ČT24)

Výzvy k evakuaci

Podle AFP i dalších médií se po nových explozích nad oblastí v noci na sobotu vznášel kouř. Následky úderů nebyly ihned jasné. Izraelská armáda předtím zveřejnila sérii výzev k evakuaci, v nichž avizovala útoky proti cílům Hizballáhu „v blízké budoucnosti“. Po útocích izraelská armáda vydala další výzvu, aby se evakuovaní zatím do oblasti nevraceli. V arabštině varovala před dalšími útoky, píše BBC.

Teroristické hnutí Hizballáh brzy ráno uvedlo, že izraelští vojáci se na jihu Libanonu pokusili proniknout k jisté obci. Hizballáh tvrdí, že boje na místě pokračují, izraelské jednotky se daly na ústup. Také oznámil, že vypálil rakety na izraelské vojáky na severu židovského státu a v jedné obci na jihu Libanonu. Tvrzení není možné bezprostředně ověřit.

Podle televize al-Džazíra Izraelci provedli také útok dronem na palestinský uprchlický tábor na severu Libanonu poblíž Tripolisu. Teroristické hnutí Hamás záhy uvedlo, že úder zabil jednoho z lídrů organizace jménem Saíd Atalláh, jakož i jeho ženu a dvě dcery. Izrael se k věci ihned nevyjádřil, napsala agentura Reuters. Agentury zdůrazňují, že dosud se izraelské údery soustředily na jih Libanonu a tento útok byl první na sever území.

Izraelská armáda v sobotu uvedla, že útok v noci na pátek směřoval na velitelství Hizballáhu v mešitě sousedící s nemocnicí na jihu Libanonu. Tvrdí, že útok byl přesný, cílený a založený na informacích zpravodajců. Armáda uvedla, že před útokem obyvatele oblasti i okolních vesnic varovala prostřednictvím textových zpráv, píše server The Times of Israel.

Podíl.
Exit mobile version