Komerční prezentace Aktual.: 12.10.2024 16:26

Bejrút – Na jihu Libanonu byl v noci na dnešek zraněn další příslušník mírových sil OSN. Zasáhl ho projektil, jehož původ zatím není znám. Oznámila to mise OSN na jihu Libanonu UNIFIL. Ta se v posledních dnech opakovaně dostala pod izraelskou palbu, což vyvolalo mezinárodní kritiku, uvedla agentura AFP.

Izraelská armáda minulý týden zahájila pozemní operaci v libanonské příhraniční oblasti, kde působí právě i mise OSN. Izrael tvrdí, že chce zničit vojenskou infrastrukturu libanonského militantního hnutí Hizballáh, které od loňského října ostřeluje sever Izraele.

Mluvčí mise UNIFIL Andrea Tenenti dnes agentuře AFP sdělil, že mise odmítla výzvu Izraele, aby se stáhla o pět kilometrů na sever. Vyjádřil rovněž obavu, že konflikt mezi Izraelem a hnutím Hizballáh by mohl velmi brzy přerůst v „regionální konflikt s katastrofálními důsledky pro všechny“.

Ve čtvrtek a v pátek mise UNIFIL uvedla, že čtyři její členové ze Srí Lanky a Indonésie utrpěli zranění, z toho nejméně dva v důsledku útoku izraelských jednotek, píše AFP. K zastavení střelby na mírové jednotky OSN v konfliktu s Hizballáhem už Izrael vyzval například americký prezident Joe Biden.

Podíl.
Exit mobile version