Aktual.: 21.09.2024 06:52

Veselí nad Lužnicí (Táborsko) – Na jihu Čech přetrvává nejvyšší povodňový stupeň stále na Nežárce a Lužnici. Jde o čtyři stanice, ale na všech hladina řek pomalu opadá. Vyplývá to z aktuálních informací Českého hydrometeorologického ústavu.

Třetí, což je nejvyšší povodňový stupeň, platí na Lužnici na dvou místech pod rybníkem Rožmberk. Jde o Klenovice a Bechyni na Táborsku. Rožmberkem protéká Lužnice a kapacita největšího českého rybníku se v úterý po několikadenních deštích naplnila. Rybník začal odtékat bezpečnostním přelivem, což ještě zvýšilo hladinu už na rozvodněné řece. Na stanici Frahelž, která se nachází nejblíže Rožmberku, však dnes ráno hladina klesla na druhý povodňový stupeň. Od půlnoci do 06:30 se tam výška řeky snížila o deset centimetrů.

Nejvyšší povodňové stupně také platí na Nežárce na Hamru a v Mláce před soutokem Nové řeky a Nežárky. I když tam voda opadá pozvolna, není vyloučeno, že by během dneška hladina na obou místech mohla klesnout na druhý stupeň povodňové aktivity.

Podíl.