Události: Autobusy na Ještěd (zdroj: ČT24)

Turisté mohou jet na Ještěd nově autobusem. Alespoň zčásti má nahradit lanovku, která od tragického pádu v roce 2021 nefunguje. Nová turistická linka funguje zatím ve zkušebním provozu. Mezi Horním Hanychovem a chatou Ještědka bude jezdit denně do konce října.

Z tramvaje přímo do autobusu. O víkendu turisty na Ještěd vozí každou půlhodinu. Cestou míjí dvě zastávky, nikdo na nich nečeká. Jízda trvá patnáct minut, během kterých autobus po úzké horské silnici překoná čtyři sta výškových metrů. Z Ještědky už musí cestující na vrchol hory pěšky. K hotelu s vysílačem Ještěd to mají osm set metrů.

Autobus ocenily třeba i dvě turistky, které mířily na rodinný sraz. „Kolena máme špatná, takže musíme si to autobusem zkrátit. A fakt jsme netušily, že jede poprvé,“ uvedla Antonie Schauerová a Marcela Linhartová.

Zatím trasu projíždí kratší autobusy. Nevozí kola ani koloběžky, pouze kočárky. První spoje využila jen hrstka lidí. „Šest, sedm lidí. Myslím si, že to bude silnější až o prázdninách,“ poznamenal řidič Michal Košek.

Za šestikilometrový úsek cestující zaplatí v hotovosti 60 korun, při bezhotovostní platbě 48 korun. Někteří turisté spoj využili i v opačném směru, jako třeba manželé Folovi z Liberce. „Zase to točíme dolů, pojedeme až k tramvaji a pak ve městě někam na oběd,“ uvedl Jan Fol.

O prázdninách pojede linka 79 ve víkendovém provozu každých dvacet minut. Ve všední dny v půlhodinovém intervalu.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.