Komerční prezentace Aktual.: 21.09.2024 14:40

Jeseník – Na Jesenicko se dnes vydala pomoci s následky povodní tisícovka dobrovolníků registrovaných u neziskových organizací. Například z Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO) vyslali na pomoc do pěti obcí zasažených v nejsevernějším cípu okresu 460 lidí, přes Dobrovolnické centrum Univerzity Palackého (UP) v terénu pomáhá kolem 140 lidí, jde především o studenty vysokých škol z Olomouce, ale i z celé republiky, zjistila dnes ČTK. Další jsou v registraci i na příští dny. Kvůli snaze o koordinaci provozu v postižené oblasti je od pátečního poledne uzavřen vstup do Jeseníku od sedla.

Například přes ACHO se registrovali firmy, studenti, jednotlivci, lidé v důchodu, ale i strážníci, zdravotní sestry, skauti či party z různých měst z celé České republiky. Nechyběli ani dobrovolníci ze zahraničí. „Jejich působení je v obci Vápenná, Kobylá nad Vidnavkou, Velká Kraš, Vidnava a Skorošice, další jsou také v místech u svých příbuzných. Dobrovolníky si v zasažených obcích přebírají starostové obcí, koordinují si rozdělení dobrovolníků sami,“ řekla dnes ČTK Jitka Chvílová z ACHO.

Dobrovolníci od zástupců charity dostanou přístupovou trasu, kterou se do zasažených oblastí dostanou, řada komunikací totiž stále není průjezdná. „Vše ostatní už se dozvídají až na místě od starostů či pověřených osob,“ doplnila Chvílová. Dodala, že na příští týden dostane ACHO požadavky až v neděli večer, zájemců, kteří chtějí pomáhat, je podle ní stále hodně.

Do oblasti vyrazili i vysokoškolští studenti, které koordinuje Dobrovolnické centrum UP, jde celkem o 140 dobrovolníků. „Jsme hlavně v Jeseníku, v České Vsi a v Mikulovicích. Přeprava se dělala svozovými autobusy nebo případně vlastními auty s tím, že se museli nahlásit dopředu – jména osob a SPZ aut, které poté kontrolovali policisté za Červenohorským Sedlem. Odbavení tam bylo ale velmi rychlé,“ řekl dnes ČTK jeden z dobrovolníků a mluvčí UP Egon Havrlant. Na místě měli kontaktní osobu, která dobrovolníky nasměrovala do potřebných míst.

Vysokoškoláci či zaměstnanci UP pomáhají přímo v domácnostech lidí zasažených povodněmi. „Většinou se odklízejí nánosy bahna a veškeré nepořádky, které voda přinesla do domů nebo na jejich zahrady a pozemky,“ uvedl Havrlant. Dodal, že na stránkách Dobrovolnického centra UP jsou již nyní vypsané termíny ohledně pomoci na příští týden a zájemci se již registrují. Další registrace obstarává Maltézská pomoc a Český červený kříž.

Na místě je také dnes na likvidaci následků povodní nasazeno přes 600 hasičů a příslušníků armády. „Pracuje zde asi 240 kusů těžké hasičské i armádní techniky. Dnes je například v území nasazeno 50 jednotek sboru dobrovolných hasičů, na neděli je domluveno dalších 70 jednotek i z jiných krajů. Zasahují i odřady profesionálních hasičů z jiných krajů,“ informovala dnes ČTK mluvčí hasičů Lucie Balážová. Monitorovat region pomocí dronu přijeli kolegové z HZS Karlovarského kraje, na místě operuje také Záchranný útvar hasičů z Hlučína.

Podíl.
Exit mobile version