Na severu Islandu v pátek odpoledne havaroval autobus s 22 českými turisty, třináct z nich utrpělo zranění. Několik lidí přepravil vrtulník do nemocnice, uvedla v neděli na webu pořádající CK Adventura. Pět zraněných zůstává na jednotce intenzivní péče. Pro ostatní účastníky nehody zřídil islandský Červený kříž centrum pomoci v Akureyri a nyní se již přesouvají do Reykjavíku, uvedla Adventura.

Autobusem cestovalo dvacet českých turistů a dva čeští řidiči. Někteří lehce zranění už byli z nemocnice propuštěni. Adventura podle prohlášení na webu CK řeší situaci s islandskou policií a českým konzulátem. Je ve spojení také s pojišťovnou a s příbuznými klientů.

Řidič sjel ze silnice v Öxnadaluru na severu ostrova. Přesné okolnosti nehody ředitel Adventury Petr Novotný nezná. „Stalo se to na pozemní komunikaci, na rovném přehledném úseku,“ řekl ČTK.

Islandská policie nyní havárii prošetřuje. Z jejího prohlášení vyplývá, že někteří cestující zřejmě neměli při převrácení autobusu zapnuté bezpečnostní pásy, píše islandský server mbl.is. Na místo podle něj dorazilo bezprostředně po nehodě nejméně pět policejních vozů a sanitek. Dva lidé jsou podle tohoto webu v umělém spánku.

Oblíbená destinace

Island, známý jako země ohně a ledu, je největší a nejaktivnější sopečnou oblastí v Evropě. Ostrov patří dlouhodobě mezi oblíbené severské destinace Čechů, kteří chtějí trávit svou dovolenou aktivně a v poslední době také pozorovat časté sopečné výbuchy.

Celkem osm erupcí už zasáhlo od roku 2021 poloostrov Reykjanes, na němž žije kolem 30 tisíc lidí. Erupce narušily místní systémy vytápění, uzavřely důležité silnice a zničily několik domů v evakuovaném rybářském městečku Grindavík, do něhož se od té doby vrátila jen malá část obyvatel.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.