Aktual.: 23.10.2024 12:50

Praha – Na předsedu Pirátů kandidují náměstek pražského primátora Zdeněk Hřib, bývalý senátor Lukáš Wagenknecht, bývalý ostravský radní David Witosz, končící náměstek libereckého hejtmana Zbyněk Miklík a senátorka Adéla Šípová. Novinářům to dnes ve Sněmovně řekla končící místopředsedkyně strany Klára Kocmanová. Nominace do vedení strany se uzavřou dnes o půlnoci. Nové vedení bude vybírat celostátní fórum strany 9. listopadu v Praze.

Celé nynější vedení Pirátů oznámilo rezignaci před měsícem kvůli neúspěchu v krajských volbách. Dlouholetý předseda a bývalý ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) současně oznámil, že na žádnou pozici ve vedení už kandidovat nebude. „Nominace jsou možné do dnešní půlnoci. Kdo se nepřihlásí, toho už nebude možné navrhnout nebo volit. Do 9. listopadu poběží debata a doba na rozmyšlenou,“ řekla Kocmanová.

Mezi uchazeči o funkci místopředsedů jsou podle Kocmanové i dvě členky dosavadního vedení, europoslankyně Markéta Gregorová a zastupitelka obce Krnsko na Mladoboleslavsku Dominika Poživilová Michailidu. Mezi místopředsedy se chce vrátit i zastupitelka Telče Hana Hajnová, která se do nynějšího vedení dostala jako náhradnice na začátku října po rezignaci Jany Holomčík Leitnerové. Velké množství uchazečů podle Kocmanové ukazuje, že Piráti mají z koho vybírat. „Nabídka je skutečně demokratická a volba bude zajímavá,“ řekla.

Wagenknecht letos neobhájil senátorský mandát v Praze 8, Pirátům slibuje stabilizaci, chtěl by se soustředit na voliče a získat dvouciferný volební výsledek. Hřib nedávno při oznámení kandidatury uvedl, že chce, aby Piráti byli liberální středovou stranou a prosazovali politiku zaměřenou na problémy běžných lidí.

Kandidaturu senátorky Šípové dosud komplikovalo to, že nebyla členkou Pirátů. „Jako čerstvá členka strany jsem se rozhodla přijmout nominaci do republikového předsednictva Pirátské strany. Děkuji za důvěru všem, kdo mou nominaci podpořili,“ uvedla dnes na síti X.

Piráti od oznámení rezignace vedení odešli z vládní pětikoalice do opozice. Reagovali tak na rozhodnutí premiéra Petra Fialy (ODS) odvolat Bartoše z funkce ministra pro místní rozvoj kvůli problémům digitalizace stavebního řízení. Krok předsedy vlády považují za porušení koaliční smlouvy.

Podíl.