Komerční prezentace Aktual.: 14.10.2024 00:03

Praha – Po nedělním slavnostním zahájení dnes pokračuje 28. ročník mezinárodní konference Forum 2000 v pražském Kongresovém centru. Úvodní projev přednese prezident Petr Pavel, který vystoupí i v panelové diskusi na téma globálních demokratických partnerství. Dalšími účastníky akce, která potrvá do úterý, budou například kritik ruského režimu Vladimir Kara-Murza nebo běloruská opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská.

Letošní ročník nese podtitul „Prokazování odhodlání a odolnosti demokracie“, z českých politiků se mají zúčastnit například ministr zahraničí Jan Lipavský (zvolen za Piráty) nebo šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Mezi hlavní témata 28. ročníku patří Ukrajina, technologie nebo křehké demokracie. Na konferenci vystoupí podle agentury Reuters také bývalá tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen.

U zrodu Fora 2000 stáli v roce 1997 tehdejší český prezident Václav Havel, spisovatel Elie Wiesel a japonský filantrop Jóhei Sasakawa. Záměrem zakladatelů tradice bylo poskytnout prostor osobnostem z různých oborů k analýze výzev nového tisíciletí.

 

Podíl.
Exit mobile version