Aktualizace: 30.06.2024 22:33

Karlovy Vary – Celovečerní snímek režiséra Adama Martince Mord měl dnes premiéru na festivalu v Karlových Varech. Je to jeden ze dvou tuzemských snímků v hlavní soutěži. Druhým je snímek Světýlka, který festival promítne 2. července. Před uvedením snímku Mord se na jevišti za velkého ohlasu publika představila třicetičlenná delegace včetně otce režiséra Karla Martince a dalších neherců.

„Nikdy jsem si nevysnil takhle úžasnou premiéru,“ řekl režisér Martinec. Večerní projekce se zúčastnil i prezident Petr Pavel s manželkou Evou, které po příchodu do sálu přivítal potlesk.

Podle Martince neherci svým projevem dodávají filmu autentičnost a jejich interakce s hereckými profesionály může přinést magické momenty, které nejdou ani napsat, ani nazkoušet. „Ti, co s námi do filmu šli, byli úžasní svým nasazením. Dělali vše pro co nejlepší výsledek a to bylo pro naši spolupráci naprosto zásadní. Věřili mi a já jsem se na ně mohl vždy spolehnout,“ uvedl.

Karel Martinec se představil už v krátkém filmu svého syna Cukr a sůl, který byl nominován na Cenu Magnesia v rámci Českého lva za nejlepší studentský film roku.

Děj snímku se odehrává na zabijačce, která se na Osoblažsku koná každý rok. Je to jediný den v roce, kdy se sejde celá rodina, aby se radovala, zanadávala, pojedla a popila. Tentokrát je ale všechno jinak. Děda neví, jak zeti Karlovi oznámit, že je to zabijačka poslední. Karlově dceři Romaně chybí máma a její sestře Lucii se rozpadá manželství. Strýc Šupina od rána nebezpečně nasává, řezník Tonda tají, že má navlhlé patrony, a soused potížista přemýšlí, jak se všem pomstít za svůj zpackaný život. A v takovém dni je testována pevnost a křehkost vztahů.

Umělecký ředitel festivalu Karel Och poznamenal, že jedním z důvodů, proč porota film vybrala do soutěže, byl jejich pocit, že „režisér má své lidi rád“. Snímek začnou kina promítat 8. srpna.

Mord je Adamcovým absolventským filmem na pražské FAMU. Režisér v něm reflektuje své zážitky z dětství a dospívání na Osoblažsku v okrese Bruntál. Režisér Martinec studoval v Olomouci filozofii a filmovou vědu, později se přesunul ke studiu režie na pražské FAMU. Inspirován a ovlivněn prací současných a minulých filmových velikánů natočil několik krátkých filmů. Jeho dosavadním největším úspěchem je krátký film Cukr a sůl, který objel filmové festivaly po celém světe a posbíral několik ocenění.

jir dr

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.