Aktualizace: 29.06.2024 00:03

Karlovy Vary – Druhým dnem pokračuje filmový festival v Karlových Varech. V programu mimo jiné americký herec a režisér Viggo Mortensen ve Velkém sále hotelu Thermal uvede romantický western Až na konec světa. Napsal pro něj scénář, režíroval ho a hraje v něm. V kině Pupp Jiřina Bohdalová představí restaurovanou tuzemskou satiru Vražda ing. Čerta z roku 1970, která je jejím uměleckým setkáním s režisérkou, scenáristkou a autorkou kostýmů Ester Krumbachovou. Večer diváky čeká světová premiéra snímku slovenské režisérky Ivety Grófové Ema a smrtihlav, jednoho ze tří dobových snímků v Hlavní soutěži festivalu.

„Přenese nás do období Slovenského štátu. Hlavní hrdinkou je vdova po maďarském vojákovi, která se rozhodne poskytnout úkryt židovskému chlapci. Jedná se o veskrze moderně natočený film a zobrazení jak dějinných momentů, tak psychologických procesů mezi jeho hrdiny je naprosto úchvatné,“ řekl ČTK umělecký ředitel festivalu Karel Och.

Festival v dalším programu nabídne také setkání s tvůrci a herci nového českého filmu Zápisník alkoholičky a projekci i setkání s tvůrci celovečerního loutkového debutu Kristiny Dufkové Život k sežrání uvedený na festivalu ve francouzském Annecy.

Letošní 58. ročník mezinárodního filmového festivalu zahájil v pátek jeho prezident Jiří Bartoška. Křišťálový glóbus za přínos světové kinematografii převzal americký herec a režisér Viggo Mortensen, který na zahajovacím večeru uvedl svůj romantický western Až na konec světa.

Filmový festival v Karlových Varech letos nabízí 136 hraných i dokumentárních celovečerních filmů. V porotě hlavní soutěže zasedl oscarový herec Geoffrey Rush, který si z festivalu před dvěma roky přivezl Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.