Aktualizace: 24.07.2024 15:12

Brno – Na hudební festival Pop Messe letos míří více návštěvníků ze zahraničí než v minulých letech. Pořadatelé registrují zájem hlavně ze sousedních zemí, tedy Rakouska, Slovenska, Německa a Polska. ČTK to dnes řekl programový ředitel Tomáš Kelar. Festival začíná ve čtvrtek, končí v noci na neděli. Z areálu za Lužánkami, kde se konal v minulých letech, se přestěhoval na brněnský velodrom a do jeho okolí, dnes tam finišují přípravy.

K hlavním hvězdám festivalu patří britští Leftfield, průkopníci elektronické hudby 90. let. „Pro mě i pro spoustu dalších lidí je to soundtrack jejich života,“ uvedl Kelar. Vyzdvihl také britskou dvojici Sleaford Mods. Na Pop Messe už jednou měli vystupovat, jejich účast ale zhatila pandemie koronaviru.

Festival se zaměřuje na současný pop, elektronickou hudbu, rap a nezávislou scénu. První tóny budou ve čtvrtek odpoledne patřit hudebníkovi a výtvarníkovi Františku Skálovi s dechovkou Provodovjané, večer vystoupí také obnovená česká kapela The Ecstasy of Saint Theresa nebo islandská elektronická legenda GusGus.

K novinkám ročníku patří konference Pop Talks, která v pátek a sobotu nabídne třeba debaty o vztahu kultury a urbanismu se zahraničními i domácími odborníky, dále třeba Kino České televize s projekcemi dokumentárních filmů, sobotní cyklojízda po Brně nebo komentované architektonické procházky.

Návštěvníci si mohou zakoupit speciální Brnopas, díky kterému budou mít MHD zdarma a získají také slevy či volné vstupy na zajímavá místa v Brně. Pop Messe spolupracuje s městským turistickým informačním centrem. „Ve festivalech spatřujeme skvělou příležitost pro stylovou prezentaci Brna,“ uvedla ředitelka centra Jana Janulíková.

Velodrom patří k nejstarším sportovištím svého druhu, konala se tam třeba mistrovství světa v dráhové cyklistice. Zároveň ale sloužil jako dějiště velkých koncertů, třeba Lennyho Kravitze nebo Motörhead. Festival Pop Messe využije také prostory sousedního klubu Enter a přilehlou halu brněnského výstaviště.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.