Aktual.: 2.10.2024 16:30

Praha – Ministerstvo zdravotnictví (MZd) uzavřelo s dodavateli elektronizace zdravotnictví smlouvy za 600 milionů korun. Jde o 20 projektů, například elektronické žádanky nebo mobilní aplikaci EZKarta. Na tiskové konferenci po jednání vlády, která novelu zákona o elektronizaci zdravotnictví dnes projednala, to řekl ministr Vlastimil Válek (TOP 09). Funkční k testování budou projekty podle něj v roce 2025, definitivně hotové do července 2026, což je i termín pro získání jejich financování z evropských fondů. Novela by měla platit od ledna 2026.

Premiér Petr Fiala (ODS) označil dnešní schválení zákona vládou za zásadní krok, který zlepší kvalitu zdravotní péče. „Schválením novely to však nezačíná, řada kroků již byla podniknuta a jsou naplánovány další fáze. Vše bylo řádně vysoutěženo, pilotní projekty postupně realizujeme a v létě 2026 budou všechny systémy elektronického zdravotnictví funkční,“ uvedl v tiskové zprávě Válek.

„Žádanka o jakékoliv vyšetření půjde elektronicky, automaticky se nahraje do informačního systému nemocnice. Nález z jakéhokoliv vyšetření, laboratorního, rentgenového, (…) půjde elektronicky z toho zařízení, automaticky se nahraje do informačního systému ošetřujícího lékaře. A pokud budete hospitalizovaní v nemocnici, tak propouštěcí zpráva se opět automaticky nahraje do informačního systému ošetřujícího lékaře,“ popsal Válek.

„Vždycky musí zůstat papírová forma, to je nutné z různých důvodů. Ale vždycky musí být odesílaná i elektronicky,“ odpověděl ministr na otázku, zda bude používání této formy povinné. Například u elektronických receptů zpočátku povinné nebyly, ale užívalo je minimum lékařů. Povinně se používají od roku 2018, v prvním roce bez pokut.

Opozice nebo někteří odborníci MZd kritizují, že elektronizace oboru postupuje pomalu. Zákon, který prvky elektronizace zdravotnictví do české legislativy zavedl, byl schválený v roce 2021. „Ten zákon, který byl přijatý v roce 2021, nebyl úplně optimální a chyběly v něm některé základní věci,“ řekl dnes Válek. Ministerstvo podle něj novelou reagovalo také na kritiku Nejvyššího kontrolního úřadu z let 2018 až 2022.

Nově bude zdravotníkům dostupný například sdílený zdravotní záznam pacienta, který bude obsahovat údaje o krevní skupině, alergiích, užívaných lécích nebo absolvovaných preventivních prohlídkách a screeningových vyšetřeních. Údaje bude využívat například zdravotnická záchranná služba, praktický lékař si bude moci ověřit účast pacienta na doporučených vyšetřeních k odhalení některých druhů rakoviny nebo dalších chorob.

Mobilní aplikace EZKarta nahradila letos na jaře covidovou aplikaci Tečka, v současné době obsahuje kromě výsledků testů na covid-19 také záznamy o podaných očkováních. V letošním a příštím roce do ní chce MZd doplňovat další funkce.

Mezi dalšími z 20 digitalizačních projektů ministr jmenoval také například standardy zdravotnické dokumentace a propouštěcí zprávy nebo seznam dříve vyslovených přání, tedy evidenci nesouhlasů s oživováním nebo darováním orgánů. „Doplnili jsme (do zákona) údaje o kmenových registrech pacientů, které umožní, aby vybraní ošetřující lékaři zjistili, jestli jejich pacient má nebo nemá zbrojní průkaz,“ dodal. Data bude čerpat z registru ministerstva vnitra, podobně z registru dopravy data o řidičských průkazech.

Podíl.