Aktual.: 15.10.2024 12:27

Zlín – Bývalý hradní kancléř Vratislav Mynář dnes u soudu odmítl tvrzení obžaloby, že jeho firma Clever Management před 13 lety neoprávněně čerpala téměř šestimilionovou dotaci na stavbu penzionu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku. Za dotační podvod a poškozování finančních zájmů Evropské unie mu hrozí dva roky až osm let vězení. Případem se dnes začala zabývat zlínská pobočka brněnského krajského soudu. Žalobce Martin Malůš řekl, že navrhl Mynářovi uložit tříletou podmínku a peněžitý trest deset milionů korun.

Evropskou dotaci na penzion v Osvětimanech přidělil společnosti Clever Management úřad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava, který spravuje rozdělování části dotací Evropské unie. Po kontrole financování, při níž narazil na pochybnosti, požádal úřad policii o prověření dotace. Firma Clever Management podle obžaloby v žádosti o dotaci v rozporu s instrukcemi neuvedla, že stavbu už dřív dotovalo ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Společnost loni dotaci vrátila, podle Mynářova obhájce Lukáše Trojana se tak stalo z procesní opatrnosti.

Podle státního zástupce nechal žádost o dotační podporu vypracovat Mynář jako jednatel firmy Clever Management, podepsal ji a doručil na pracoviště příslušného úřadu. „Informace, které byly uvedeny v žádosti o dotaci, nebyly úplné. Zejména neobsahovaly informaci o předchozí dotaci, která byla na daný objekt udělena jiným subjektem,“ řekl Malůš.

Obžalovaný však tvrdí, že žádost zpracovala pro Clever Management najatá firma Europrofin, kterou se společníkem oslovil, zdali by na projekt nebylo možné dotační peníze získat. Uvedl také, že s vyplňováním žádosti neměl co do činění, nečetl ji a pouze dokument podepsal. „Při podpisu jsem ji nekontroloval,“ uvedl před soudem Mynář. Popřel také, že by žádost na úřad doručil.

Dále Mynář připustil, že ve firmě Europrofin měl dříve třetinový podíl a byl jedním z jejích tří jednatelů. Uvedl, že se v ní zabýval ekonomikou a získáváním nových klientů, nikoliv žádostmi o dotace. „Jsem si jist, že kdybych nebyl kancléřem prezidenta (Miloše) Zemana, tak tady dneska vůbec nestojím. Na druhou stranu jsem rád, že po pěti letech permanentní dehonestace mé osoby a všech firem, se můžu obhájit a očistit své jméno,“ řekl novinářům při příchodu do soudní síně Mynář.

V roce 2008 schválilo ministerstvo dotaci 13 milionů korun na ubytovnu pro sportovce Spolku Chřibák, v němž byl Mynář hospodářem, uvedl Malůš. Projekt následně převzala firma Clever Management a se spolkem podle obžaloby uzavřela smlouvu o pronájmu rozestavěného objektu. Smlouva ale byla v rozporu s podmínkami dotace, spolek nesměl deset let budovu nikomu pronajímat, uvedl žalobce. Clever Management následně využití budovy změnil na penzion. Na jeho vybudování též požádal o dotaci z evropských fondů a získal 5,99 milionu korun.

Obhajoba upozornila, že Nejvyšší správní soud (NSS) i ostravský krajský soud před časem ve správním řízení konstatovaly, že firma Clever Management při žádosti o dotaci zákon neporušila. „Nebudu toto nějakým způsobem dále komentovat, protože i toto je předmětem dokazování,“ řekl k verdiktu soudů státní zástupce. „Nejvyšší správní soud jasně rozhodl, že společnost Clever Management, stejně jako já, jsme v ničem nepochybili. Firma, která o dotaci žádala, tak vyplnila všechno, tak jak v pořádku mělo být,“ míní Mynář.

Hlavní líčení by mělo pokračovat ve čtvrtek 17. října, kdy budou podle předsedy senátu Pavla Dvorského vypovídat svědci. Nařízené je také na úterý 22. října a čtvrtek 24. října.

Podíl.