Aktualizace: 23.05.2024 11:52

Brno – Bývalý hradní kancléř Vratislav Mynář navrhl soudu, aby zastavil jeho trestní stíhání v kauze dotace na přestavbu penzionu v Osvětimanech. ČTK to dnes potvrdila mluvčí brněnského krajského soudu Klára Belkovová. Státní zástupce obžaloval Mynáře z dotačního podvodu a poškozování finančních zájmů Evropské unie. Dotaci 5,99 milionu korun získala Mynářova společnost Clever Management před 13 lety, později úřady konstatovaly, že o peníze žádala neoprávněně. Dotaci firma loni vrátila. Mynář už dříve označil obvinění za účelové.

Návrh Mynáře, na který upozornil server Seznam Zprávy, byl soudu podle mluvčí doručený 15. května. Mynářův advokát v něm navrhl soudci předběžné projednání kauzy v neveřejném jednání. Přípravné řízení podle něj neproběhlo řádně a žádá vrácení kauzy k došetření kvůli odstranění procesních vad. „Případně zastavení trestního stíhání obžalovaného už v této fázi,“ uvedla mluvčí.

Soud o návrhu zatím nerozhodl, soudce však může nařídit přímo hlavní líčení.

Žalobce obžaloval Mynáře v dubnu. Seznam Zprávy tehdy napsaly, že i když za trestné činy, za které byl Mynář obžalován, hrozí podle trestní kvalifikace od dvou do osmi let vězení, žalobce Martin Malůš mu navrhuje nižší trest. Podle Belkovové navrhuje odsouzení ke tří až čtyřleté podmínce a peněžitý trest deset milionů korun.

Mynář, který je obviněný z dotačního podvodu a poškozování zájmů Evropské unie od roku 2021, vinu popírá. Evropskou dotaci na penzion v Osvětimanech na Uherskohradišťsku přidělil firmě úřad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava, který spravuje rozdělování části dotací EU. Po kontrole financování, při níž narazil na pochybnosti, úřad požádal policii o prověření dotace. Clever Management podle úřadu v žádosti o dotaci v rozporu s instrukcemi neuvedla, že stavbu už dřív dotovalo ministerstvo školství.

Ministerstvo školství podle serveru v roce 2008 schválilo 13 milionů korun na ubytovny pro sportovce ze Spolku Chřibák, ve kterém byl Mynář hospodářem. Projekt následně převzala firma Clever Management a se spolkem podepsala smlouvu o pronájmu objektu. Smlouva ale podle webu byla v rozporu s podmínkami dotace, spolek nesměl deset let budovu nikomu pronajímat. Podpora tak byla podle policie vyplacena neoprávněně.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.