Aktualizace: 6.03.2024 14:13

Praha – Pražští kriminalisté dopadli muže, který podle nich déle než rok hrozil bombovými útoky zejména v hromadné dopravě po celé České republice. Skrýval se v Ekvádoru a poté v Kolumbii, kde ho policie zadržela a tento týden deportovala zpátky do Česka. Na webu to uvedl policejní mluvčí Jan Daněk s tím, že muži hrozí až pětileté vězení.

Devětatřicetiletý muž podle vyšetřovatelů loni rozeslal přes čtyři desítky výhrůžných e-mailů o umístění výbušnin v dopravních prostředcích. „Tím došlo v několika případech i k několikahodinovému ochromení vlakové dopravy z důvodu nutnosti provedení pyrotechnických prohlídek,“ řekl Daněk.

Výhrůžky muž podle něj adresoval i bance, které hrozil, že v jejich pobočkách vypustí komáry nakažené virem zika. Jindy zase tvrdil zdravotnickým zařízením, že mají v budovách uložené bomby. Policie muže podezírá ze tří různých trestných činů – z vydírání, z šíření poplašné zprávy a z nebezpečného vyhrožování.

„Dopadení muže bylo poměrně náročné a vyžádalo si vydání mezinárodního zatykače, spolupráci s Ředitelstvím pro mezinárodní policejní spolupráci a oddělením cíleného pátrání policejního prezidia, Interpolem, Europolem a kolegy z Kolumbie i z Ekvádoru,“ popsal mluvčí mužovo dopadení.

Rychlé mužovo zadržení a deportace z Bogoty je podle Daňka důkazem toho, jak je mezinárodní policejní spolupráce efektivní. Policisté mají díky úzkému kontaktu s Interpolem a Europolem, ale i díky přímému kontaktu s příslušnými úřady v různých státech světa stále větší šanci na vypátrání a navrácení uprchlíků do Česka. „A to i v případě zemí, které se mohou zdát z hlediska pravomocí české justice bezpečné,“ vzkázal pachatelům Daněk.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.