Aktual.: 20.09.2024 02:29

Štrasburk (Francie) – Americký miliardář Elon Musk dostal od europarlamentní frakce Patrioti pro Evropu nominaci na letošní Sacharovovu cenu za svobodu myšlení, kterou uděluje Evropský parlament (EP). Frakce to oznámila na sociální síti X. Musk, jenž vlastní sociální síť X a další firmy, se podle klubu zasadil za svobodu slova. Své kandidáty může jmenovat každý klub v EP či skupina alespoň 40 poslanců.

Musk podle frakce projevil „oddanost svobodě slova, transparentnosti a boji proti cenzuře“. Samotný Musk tvrdí, že odmítá omezování svobody projevu na síti X. Ta ale v některých zemích čelí kritice, že dostatečně nemoderuje obsah příspěvků.

Své kandidáty na Sacharovovu cenu.už podle agentury EFE navrhly i některé další frakce. Kandidát venezuelské opozice na prezidenta Edmundo González Urrutia má nominaci klubů Evropské lidové strany (EPP) a Evropských konzervativců a reformistů (ECR), sociální demokraté a liberálové jmenovali feministické iniciativy za mír Women Wage Peace a Women of the Sun, zatímco klub Evropské sjednocené levice jmenoval novináře působící na palestinských územích.

Laureáta ceny vybírá předsednictví Evropského parlamentu, které své rozhodnutí oznámí v říjnu. Ocenění za podporu lidských práv a základních svobod pojmenované po předním sovětském disidentovi Andreji Sacharovovi je spojeno s odměnou 50.000 eur (1,25 milionu Kč). Loni Evropský parlament udělil cenu Kurdce symbolizující odpor proti potlačování práv žen v Íránu Mahse Amíníové.

 

Podíl.