Vládní brífink k pomoci regionům zasaženým povodněmi (zdroj: ČT24)

Ministerstvo práce a sociálních věcí dosud poslalo domácnostem v záplavami postižených krajích 400 milionů korun, uvedl šéf resortu Marian Jurečka (KDU-ČSL) po jednání členů vlády se starosty a starostkami povodněmi zasažených obcí a zástupci Moravskoslezského kraje. Doplnil, že jednou z priorit těchto setkání je najít mezery a nedostatky v pomoci po záplavách. Ministr práce chystá legislativní úpravu, která umožní financovat náhradní ubytování obětem velké vody, které přišly o dům. Příspěvek by se měl pohybovat od patnácti zhruba do dvaceti tisíc měsíčně.

Ministři starostům představili programy pomoci firmám a domácnostem v regionech zasažených ničivými zářijovými povodněmi. „Cílem jednání bylo prodiskutovat všechny kroky, které směřují na veškerou pomoc okolo obnovy po povodních. Tedy pomoc domácnostem, obcím, ale také podnikatelskému sektoru,“ přiblížil Jurečka.

Kromě již poslané pomoci počítá ministerstvo práce a sociálních věcí s náklady na nouzové ubytování, náklady týkajícími se úhrad energií spojených s vysoušením, ale i s vyšší nákladovostí topné sezony.

„Jednak jsme probrali programy, které už běží nebo se momentálně rozbíhají, také jsme slyšeli cennou vazbu zejména k tomu, co nefunguje,“ doplnil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). „Nejsme tady naposledy, čeká nás ve spolupráci s postiženými regiony příprava klíčového dokumentu obnovy území. V první fázi to je odstraňování škod, sanace a finanční pomoc. Druhá věc je systémovější a dlouhodobější, a to jak území obnovovat a rozvíjet,“ poznamenal Stanjura.

Události: Pomoc pro obce zasažené povodněmi (zdroj: ČT24)

Zvýšení schodků

Povodně zasáhly v polovině září zejména Moravskoslezský a Olomoucký kraj. Stanjura minulý týden odhadl rozsah škod na státním majetku na 25 až 30 miliard korun, další desítky miliard škod budou podle něj na soukromém, obecním a krajském majetku.

Vláda minulý týden uvolnila na odstraňování následků záplav tři miliardy korun. Miliarda je určena na pomoc domácnostem, dvě miliardy na obnovu vodovodů, kanalizací a čističek. Už dříve rozhodla, že každá domácnost postižená povodněmi dostane v průměru 40 tisíc korun.

Stát chystá i podporu firmám. Ministři budou o podmínkách čerpání ještě s podnikateli jednat, Stanjura zmínil například požadavek, aby firmy investovaly do inovací.

Vláda kvůli povodním zvýšila schodek letošního rozpočtu o 30 miliard korun na 282 miliard, u rozpočtu na příští rok zvedla deficit proti původnímu návrhu o deset miliard korun na 241 miliard.

Olomoucký kraj na obnovu obdrží půl miliardy, napsal bývalý hejtman

Olomoucký kraj získá od vlády půlmiliardovou finanční dotaci na okamžitou pomoc území postiženému katastrofálními záplavami. O uvolnění peněz požádal před dvěma týdny ministerstvo financí nyní již bývalý hejtman Josef Suchánek (STAN), který o kladném vyřízení žádosti informoval na sociální síti.

Zprávu o tom, že vláda žádosti Olomouckého kraje vyhověla, sdělil Suchánkovi před předáním funkce novému hejtmanovi ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). „Jde o další peníze, které potřebujeme ve zrychleném režimu distribuovat do území tak, aby se mohly bez zdržení finančně pokrývat práce firem, které na povodněmi postiženém území působí nebo budou působit. Vše v rámci prodlouženého stavu nebezpečí do 12. listopadu 2024,“ upřesnil nyní již bývalý hejtman.

Obnova zasaženého území bude prioritou i pro nově zvolené vedení kraje, v jehož čele v pondělí stanul lídr krajské kandidátky hnutí ANO a poslanec Ladislav Okleštěk, který v čele hejtmanství stál už v letech 2017 až 2020. I z tohoto důvodu krajští zastupitelé rozhodli o zřízení funkce uvolněného zastupitele, který se stane koordinátorem pro pomoc a obnovu zaplaveného území. Této role se ujme starosta Šumperka Miroslav Adámek (ANO), který nedávno prohrál senátní souboj s nezávislým kandidátem Stanislavem Balíkem.

Provoz na trati Bruntál–Krnov se má obnovit 26. listopadu

Železniční trať mezi Bruntálem a Krnovem, kterou v září poškodily povodně, by měla být znovu zprovozněna 26. listopadu. Do konce roku by pak měly být opět v provozu také tratě směřující z Krnova do Opavy a do Třemešné. Ještě tento týden by se měla otevřít silnice I/45 z Krnova směrem do Nových Heřminov. V Krnově to řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Ministr připomněl, že minulý týden se podařilo po povodni zprovoznit trať mezi Opavou a Ostravou. „Teď nás čekají další zprovozňování tratí právě v okolí Krnova směrem na Bruntál, tam bychom se měli dostat do provozu 26. listopadu, a do konce letošního roku bychom rádi zprovoznili i trať směřující jak z Krnova směrem na jih, tak také směrem na sever,“ řekl Kupka.

Dále uvedl, že nejdéle zůstane v Moravskoslezském kraji uzavřená trať z Opavy směrem do Kravař. „Tam to postižení je ještě závažnější. Bude to vyžadovat investiční akci vybudování nového mostu a zároveň úpravu železničního tělesa tak, aby dokázalo vzdorovat třeba i dalším záplavám. Tam to bude náročnější,“ řekl Kupka.

Podíl.
Exit mobile version