Komerční prezentace Aktual.: 22.10.2024 15:38

Praha – Podávání přihlášek na střední školy bude v tomto školním roce stejné jako v minulém. Uchazeči budou moci i letos podávat přihlášky elektronicky přes systém DiPSy, papírově s podporou elektronického systému nebo čistě papírovou formou. Termín pro podávání přihlášek se v příštím roce měnit nebude a zůstává do 20. února. Na dotaz ČTK to uvedlo ministerstvo školství. Žáci si letos, stejně jako v minulém školním roce, mohou podat až pět přihlášek, z toho tři do oborů bez talentové zkoušky a dvě do oborů s talentovou zkouškou.

Jednotnou přijímací zkoušku budou uchazeči o maturitní obory, s výjimkou oborů s talentovou zkouškou, a sportovní gymnázia skládat pro čtyřleté obory v pátek 11. dubna a v pondělí 14. dubna. Uchazeči o obory šestiletých a osmiletých gymnázií budou konat zkoušky 15. a 16. dubna, vyplývá ze sdělení ministerstva školství.

„V přijímacím řízení v aktuálním školním roce 2024/2025 pro školní rok 2025/2026 tedy žádné změny nenastanou,“ uvedlo ministerstvo. Resort připravuje drobné, spíše technické změny, které dá v nejbližší době do legislativního procesu, aby mohly platit od podzimu 2025, tedy v přijímacím řízení pro školní rok 2026/2027, uvedl úřad.

„Způsob podávání přihlášek bude stejný jako loni – elektronicky přes systém DiPSy, hybridně nebo pomocí vytištěného formuláře. Termín pro podávání přihlášek na střední školy se v příštím roce měnit nebude a zůstává 20. února 2025,“ uvedlo ministerstvo. U oborů s talentovou zkouškou si letos podávají žáci nově přihlášku spolu s ostatními a nikoliv do konce listopadu, jak tomu bylo loni, vyplývá z informací na webu ministerstva. Posouvá se i termín talentových zkoušek, žáci je budou dělat ve stejnou dobu jako školní přijímací zkoušky, tedy od 15. března do 23. dubna.

„Počítáme s tím, že DiPSy uděláme trochu víc user-friendly, aby tam bylo lepší vyhledávání škol, abychom snížili riziko toho, že si rodiče vyberou jinou školu, než opravdu mysleli a podobně, ale jinak tam žádné zásadní změny nebudou,“ řekl ČTK ředitel organizace Cermat Miroslav Krejčí. Cermat je zodpovědný za přijímací řízení i elektronický systém přihlašování.

Cermat podle Krejčího chystá náročnější testy z matematiky. Testy pro žáky pátých tříd by se měly náročností vrátit na úroveň minulých let, uvedl, letos byly podle něj letos lehčí než v předchozích letech. O něco těžší by měly být i testy z matematiky pro deváťáky. „Mělo by to být někde na půl cesty mezi dřívějškem a letoškem,“ řekl Krejčí. Testy z češtiny jsou podle něj konstantní.

„Na obtížnosti přijímaček nezáleží, protože přijímačky mají za úkol srovnat děti do pořadí, aby škola vybrala těch prvních 30 nebo 60 a nezáleží kolik mají děti bodů,“ řekl Krejčí. Nezáleží tedy na tom, zda jsou meziročně testy snazší nebo těžší, ale na tom, jak se žákovi dařilo ve srovnání s ostatními v daném roce.

I letos si mohou všichni uchazeči testy zdarma vyzkoušet a procvičit v aplikaci TAU. Kromě jiného lze v aplikaci provést simulaci opravdové zkoušky, uvedlo ministerstvo.

 

 

Podíl.
Exit mobile version