Komerční prezentace Aktual.: 21.10.2024 16:13

Kišiněv – Moldavané v referendu rozhodli o ústavním zakotvení budoucnosti své země v Evropské unii. Na síti X to dnes oznámila moldavská prezidentka Maia Sanduová. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová vzápětí obyvatelům Moldavska a také prozápadní prezidentce Sanduové pogratulovala.

Po sečtení 99,77 procenta hlasů se podle ústřední volební komise pro úpravu ústavy vyslovilo 50,46 procenta voličů.

„Moldavský lid promluvil: naše budoucnost v EU bude nyní zakotvena ústavně. Spravedlivě jsme bojovali v nespravedlivém boji – a vyhráli jsme. Ale boj neskončil. Budeme nadále usilovat o mír, prosperitu a svobodu utvářet si vlastní budoucnost,“ napsala Sanduová.

„Gratuluji Moldavanům a tobě, Maio Sanduová. Znovu jste to dokázali,“ uvedla na X von der Leyenová. Podle ní Moldavsko v hlasování ukázalo, že je nehledě na ruskou hybridní taktiku nezávislé, silné a že si přeje evropskou budoucnost.

Mluvčí šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella Peter Stano dnes novinářům řekl, že Moldavsko před dvojím nedělním hlasováním čelilo bezprecedentnímu zastrašování a zahraničnímu vměšování ze strany Ruska a jeho spojenců.Moldavané vedle referenda hlasovali i v prezidentských volbách. Stávající šéfku státu Sanduovou podpořilo asi 42 procent voličů. Jejím soupeřem ve druhém kole volby bude 3. listopadu bývalý generální prokurátor Alexandr Stoianoglo ze Strany socialistů Moldavské republiky označované za proruskou, který získal okolo 26 procent hlasů. Celkem kandidovalo jedenáct politiků.

Rusko vnímá snahu o integraci Moldavska do EU jako negativní krok a zasahování Západu do své sféry vlivu. Moskva, jejíž jednotky jsou umístěny v separatistickém Podněstří, ale své vměšování do dění v Moldavsku popírá, vládu viní z „rusofobie“ a nedělní hlasování označila za nesvobodné.

Podíl.
Exit mobile version