Aktualizace: 2.03.2024 15:56

Loch Lomond (Británie) – Mezinárodní pravidlová komise IFAB na dnešním zasedání ve Skotsku prozatím zamítla použití modrých karet v profesionálním fotbale. Modrá karta měla být podle některých návrhů mezistupněm mezi žlutou a červenou kartou a označovat vyloučení hráče na několik minut ze hry jako v ragby či hokeji.

Proti zavedení modrých karet se důrazně postavil prezident mezinárodní federace FIFA Gianni Infantino, jenž krátce před dnešním zasedáním pravidlové komise na instagramu uvedl, že „nápadu s modrou kartou dává červenou kartu“.

IFAB po svém každoročním zasedání u jezera Loch Lomond oznámila, že časově omezená vyloučení se budou stejně jako dosud i nadále testovat v amatérském fotbale. V nižších soutěžích se také bude testovat prodloužení limitu brankáře pro držení míče ze šesti na osm sekund a zkoušet se bude model umožňující diskutovat s rozhodčími pouze kapitánům týmů.

Komise také prodloužila testovací režim vysvětlování verdiktu rozhodčích po kontrole u videa divákům na stadionu. Po loňském mistrovství světa žen tomu tak bude i letos na olympijských hrách v Paříži.

V mezinárodní pravidlové komisi mají čtyři hlasy zástupci FIFA a další čtyři představitelé fotbalových asociací Anglie, Skotska, Walesu a Severního Irska. Pro schválení návrhů je potřeba šest hlasů.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.