Aktual.: 15.09.2024 21:56

Praha – Mobilní sítě v Moravskoslezském a Olomouckém kraji mají stále lokální výpadky kvůli přerušeným dodávkám proudu. Bez elektřiny jsou stále stovky vysílačů a k některým se aktuálně nejde dostat s dieselovými agregáty nebo naftou do nich. Vyplývá to z informací operátorů.

„Na Moravu se přesouvají dieselagregáty z Čech. Žádáme naše dodavatele o další. Do některých míst však v tuto chvíli nepovolují bezpečnostní složky kvůli ohrožení životů přístup, proto nemusí být možné ani pracovat na obnovení dodávek elektrického proudu ani doplňovat palivo do agregátů,“ uvedla na síti X společnost CETIN.

T-Mobile podle mluvčí Patricie Šedivé stále řeší lokální výpadky tam, kde byly přerušeny dodávky elektřiny, zejména v menších vesnicích. Všichni pohotovostní technici jsou v terénu. Jejich práci však značně komplikují popadané stromy, nestabilní a silně podmáčená půda. V některých oblastech už je vyhlášen i stav nebezpečí. „Nejnáročnější je nyní situace v Jeseníkách a v oblasti okolo Ostravy. Úzce spolupracujeme s krizovými štáby a integrovaným záchranným systémem. Hasičský záchranný sbor během noci několikrát využily služby rozesílání výstražných SMS,“ dodala Šedivá

Podle mluvčí O2 Veroniky Zachariášové je situace velmi podobná ránu. Naprostá většina problematických lokalit je dána výpadkem napájení elektrickou energií, což s energetiky operátor intenzivně řeší.

„Nejvíce je to na severu Moravy, ve Slezsku a na Trutnovsku. Tam, kde to situace a bezpečnostní opatření dovolí, se snažíme dostat k nejdůležitějším základnovým stanicím a zajistit náhradní napájení dieselovými agregáty. Bohužel vzhledem k rozvodněným řekám, které ještě ani zdaleka nekulminovaly a postupně se vylévají i do krajiny a na přístupové cesty, jsou ale místa, kam se technici zatím nemohou dostat,“ řekla ČTK.

Podle mluvčího Vodafonu Ondřeje Luštince lokalit s výpadkem napájení v posledních hodinách ubývá tak, jak se energetikům podařilo na některých místech obnovit napájení nebo se podařilo připojit dieselové generátory.

O2 a T-Mobile již informovaly, že zákazníkům s nefunkčním pevným internetem poskytnou neomezená data pro mobilní internet zdarma. „Nyní jsme přistoupili k rozšíření a od 18:00 hodin T-Mobile nabídne všem svým zákazníkům po celé ČR neomezené volání a mobilní data zdarma po dobu největší krize, prozatím do úterních večerních hodin,“ řekla Šedivá ČTK.

Vodafone zavede všem svým tarifním zákazníkům do 19. září neomezená data a těm, kdo mají předplacenou kartu, aktivuje balíček s jedním GB dat.

Podíl.