Aktual.: 1.10.2024 09:57

Berlín – Mladí Němci z východu míří za studiem a za prací na západ země nadále častěji, než je tomu naopak. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnil německý Spolkový statistický úřad. Ve čtvrtek uplyne 34 let od sjednocení Spolkové republiky Německo (SRN) s Německou demokratickou republikou (NDR) po pádu železné opony. Od té doby podle statistiků odešlo na západ z takzvaných nových spolkových zemí na východě Německa v čistém téměř 730.000 lidí mezi 18 a 30 lety.

Sjednocení západního Německa s NDR po pádu komunistické diktatury vyvolalo na východě silné demografické změny. Snížila se mimo jiné porodnost a řada převážně mladých lidí odešla z východu do bohatších částí Německa na západě. Do starých spolkových zemí na západě navíc přichází i nyní častěji migranti ze zahraničí. Prohloubil se proto rozdíl v průměrném věku v obou částech země, přičemž na východě je vyšší. Naopak nižší je na východě počet lidí v produktivním věku.

Podle dnes zveřejněné studie mladí Němci východní část země dál opouštějí a za studiem či prací odcházejí na západ. V loňském roce takto opustilo pětici východoněmeckých spolkových zemí – Sasko, Durynsko, Sasko-Anhaltsko, Braniborsko a Meklenbursko-Přední Pomořansko – v čistém 7100 lidí mezi 18 a 30 lety. Berlín, který byl za studené války rovněž rozdělený na východ a západ, přitom ve statistice nefiguruje, protože je považován za zvláštní případ.

Celkem odešlo z východní části Německa do západní od roku 1991 v čistém 727.000 mladých lidí do 30 let. U všech věkových kategorií to bylo v čistém 1,2 milionu, což ukazuje, jak výrazně je mezi vystěhovalci z východu skupina mladých zastoupena.

Značný rozdíl je vidět ve srovnání někdejšího východního a západního Německa také v případě imigrace ze zahraničí. Loni se do starých spolkových zemí na západě přistěhovalo pětkrát více lidí než na území bývalé NDR. Od znovusjednocení v roce 1990 se v čistém do západní části země přistěhovalo 9,4 milionu lidí, do východní jen 1,3 milionu. Podle průzkumu z loňského roku mělo v západních spolkových zemích osobní či rodinný původ v cizině 27,6 procenta lidí, ve východních jen 9,7 procenta. Například v Berlíně to bylo ale 33,6 procenta. Němečtí statistici v této kategorii zachycují osoby, které od roku 1950 samy přišly do Německa z ciziny, nebo přišli oba jejich rodiče.

 

Podíl.