Úřad Světové zdravotnické organizace pro Evropu ve čtvrtek kritizoval pokles používání kondomů mladistvými v posledních letech. Varoval před důsledky: jednak rizikem nakažlivých pohlavně přenosných nemocí, ale také před hrozbou neplánovaného těhotenství.

WHO varuje před nedostatečným používáním kondomů mladými lidmi v nejnovější zprávě pro Evropu. Popisuje v ní chování dětí školního věku na základě průzkumů provedených v letech 2014 a 2022 u téměř čtvrt milionu patnáctiletých ve 42 zemích – evropských, středoasijských a v Kanadě.

„Výsledky v jednotlivých zemích a regionech se sice značně lišily, ale nejdůležitějším pozorovaným trendem je pokles používání kondomů mezi sexuálně aktivními patnáctiletými v některých zemích a regionech,“ uvedl v úvodu zprávy regionální ředitel WHO pro Evropu Hans Kluge.

Podle něj jsou výsledky, které zkoumaly také užívání antikoncepčních pilulek, „znepokojivé“, ale „nikoli překvapivé“. Daly se očekávat s ohledem na zanedbanou sexuální výchovu v mnoha zemích. WHO proto vyzvala lékařské autority, aby se zasadily o zlepšení. Podle WHO ale tyto snahy nebudou snadné, komplikují je totiž politické zásahy.

V zemích, kde je k dispozici „věkově přiměřená“ sexuální výchova, „je v posledních letech stále častěji napadána na základě falešného předpokladu, že podporuje sexuální chování,“ vysvětlil Kluge.

Tvrdá data

Mezi sexuálně aktivními dospívajícími, kteří se účastnili průzkumu, klesl podíl chlapců uvádějících, že při posledním pohlavním styku použili kondom, ze 70 procent v roce 2014 na 61 procent v roce 2022. Mezi respondentkami z řad dívek se toto číslo ve stejném období snížilo na 57 procent ze 63 procent.

Celkově zůstává podíl dospívajících, kteří uvedli, že měli pohlavní styk, od roku 2014 „relativně stabilní“ – každý pátý patnáctiletý chlapec a 15 procent stejně starých dívek uvedlo, že měli pohlavní styk. U chlapců se tento údaj mírně snížil oproti roku 2018, kdy pohlavní styk uvedl každý čtvrtý.

Mezi další zjištění patří, že dospívající z chudších, tedy nízkopříjmových rodin častěji uváděli, že nepoužili kondom – jeden ze tří ve srovnání s jedním ze čtyř mezi dospívajícími z bohatších rodin, uvedla WHO Europe.

Podle zprávy bylo používání kondomů mezi dívkami nejnižší v Albánii (24 procent) a naopak nejvyšší v Srbsku (81 procent). U chlapců se nejnižší míra používání objevila ve Švédsku (43 procent), zatímco nejvyšší ve Švýcarsku (77 procent).

Co se týká České republiky, tak česká mládež je podle této studie v podstatě zcela průměrná: prezervativ použilo 62 procent chlapců a 59 procent dívek.

Podíl.