Komerční prezentace Aktual.: 28.09.2024 17:49

Hluboká nad Vltavou (Českobudějovicko) – Předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš předpokládá, že by jeho hnutí po výhře v senátních volbách mohlo mít nárok na místopředsedu. Mohla by to podle něj být například Jana Mračková Vildumetzová, kterou voliči do horní parlamentní komory poslali už v prvním kole. Řekl to dnes novinářům v Hluboké nad Vltavou, kde se účastní oslavy 80. narozenin bývalého prezidenta Miloše Zemana.

ANO vyhrálo senátní volby poprvé v historii, získalo v nich letos osm mandátů z 27 možných. Dva senátory získalo už v prvním kole, ve finále dalších šest. Kandidáti stran vládní koalice zvítězili dohromady v 15 obvodech. Ve zbývajících obvodech se prosadili zástupci SOCDEM, SEN 21, Přísahy a Stanislav Balík jako nezávislý kandidát.

„Důležité je, abychom v Senátu konečně slyšeli nějaký objektivní hlas,“ řekl Babiš. „Senát by se měl chovat nějak objektivně vůči zákonům. Když jsme byli v menšinové vládě, Senát často vracel zákony, kdežto ten stávající vůbec nějakým způsobem nebyl kritický vůči zákonům, které vždycky protlačila 108,“ uvedl s narážkou na 108 koaličních poslanců ve Sněmovně.

 

 

Je mu líto, že v obvodu Benešov neuspěla poslankyně a někdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková nebo v Břeclavi lékař a poslanec Miloslav Janulík.

Společný klub ANO a SOCDEM může být poprvé v historii s nejméně 13 členy třetí nejsilnější frakcí v Senátu, přičemž ANO může mít poprvé místo v jeho vedení. Tato frakce si bude muset najít nového předsedu, neboť její dosavadní šéf Miroslav Adámek (za ANO) senátorský mandát letos neobhájil.

Podíl.
Exit mobile version