Události: Následky hurikánu Milton (zdroj: ČT24)

Americký prezident Joe Biden navštívil odpoledne místa zasažená hurikánem Milton u Saint Petersburgu. Od Kongresu žádá další mimořádnou peněžitou pomoc postiženým oblastem, které i několik dní po zásahu hurikánu připomínají ničivou sílu přírodního živlu. Předseda Sněmovny reprezentantů chce schvalování dalších příspěvků obětem řešit až po listopadových prezidentských volbách.

John Stephens úspěšně podniká v rybářském průmyslu a většinu života tak tráví s oceánem. Jeho idylický výhled z domu na Floridě ho však nyní přišel draho. Za posledních 14 dní tady zažil hned dva hurikány.

„Jsem zcela utahaný,“ přiznává. „Odklízeli jsme dva týdny ve dne a v noci. Neustálé vyhazování nábytku, rozbíjení kladivy…,“ líčí tvrdou práci muž, jehož majetek poškodil ničivý živel.

Pětasedmdesátník teď doufá, že další hurikán už nepřijde. Ze sousedního domu sledoval, jak se blížily Helene i Milton. „Přední dveře to nevydržely a vodu pustily dovnitř,“ popisuje, jak mu voda vyplavila celé spodní patro domu.

Popírači změny klimatu u něj neuspějí, na vlastní kůži vidí, jak se za posledních deset let vše proměnilo k horšímu. „Hladiny moří stoupají, voda je teplejší, než bývala,“ poznamenává.

Z ulic se stávají pohřebiště vzpomínek

Při posledním hurikánu přišel o veškeré vybavení: klavír, oblečení, kancelář, domácí spotřebiče i nábytek. Na rozdíl od jiných alespoň může během oprav žít ve druhém patře.

Lidé se mezitím zbavují veškerého majetku, který hurikány poničily, a ulice se tak stávají smetišti. Nechtěně tak nabízí i pohled do intimního života místních domácností. Na ulici lze najít vše od obrazů, přes víno až po starou videokazetu z dovolené v Izraeli.

Místo, které se v českém překladu jmenuje Ostrov pokladů, tak připomíná spíš zónu po bombardování. Vojáci mají za úkol zmapovat škody a nasměrovat sem pomoc. Nejvíc trpí ti nejchudší.

Vděčnost za veškerou pomoc

Bez fungující elektřiny je život těžký. Od toho jsou dobrovolníci, kteří nabízejí teplé domácí jídlo každému, kdo přijde. Některé pohled na teplé jídlo rozplakal dojetím. Nejedli i den nebo dva.

„Je cítit vděčnost. Sousedi pomáhají sousedům,“ říká dobrovolník Andy z World Central Kitchen.

Řada místních říká, že je připravená s následky opět tvrdě bojovat. Někteří ale nahlas přemítají, jestli tuto část Floridy raději neopustí. Nikdo jim totiž nemůže zaručit, že podobná zkáza nepřijde ještě tuto hurikánovou sezonu.

Podíl.