Komerční prezentace Aktual.: 13.10.2024 17:12

Tel Aviv – Mírová mise OSN v Libanonu UNIFIL hlásí další konflikty s izraelskou armádou. Ve své tiskové zprávě mimo jiné uvedla, že dva izraelské tanky dnes ráno vnikly na jedno ze stanovišť mise, přičemž zničily jeho hlavní bránu. Dodala, že vniknutí na stanoviště je dalším hrubým porušením mezinárodního práva a rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

Izraelští vojáci podle zprávy několikrát požadovali, aby základna zhasla světla. Tanky na základně strávily zhruba 45 minut. Odjely poté, co mise proti jejich přítomnosti protestovala.

O něco později podle UNIFIL nedaleko stejné základny dopadly projektily vypouštějící kouř. Ten se následně dostal do základny a 15 příslušníků mise navzdory použití ochranných masek pocítilo následky, včetně podrážení kůže a střevních problémů. Tisková zpráva rovněž uvádí, že v sobotu izraelská armáda zastavila důležitý logistický transport mise OSN, který tak nemohl být dokončen.

Izraelská armáda minulý týden zahájila pozemní invazi v libanonské příhraniční oblasti. Izrael tvrdí, že se snaží zničit vojenskou infrastrukturu libanonského militantního hnutí Hizballáh, které od loňského října ostřeluje sever Izraele.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes vyzval OSN k okamžité evakuaci příslušníků mírové mise z oblastí bojů. UNIFIL se v posledních dnech opakovaně dostala pod izraelskou palbu, což vyvolalo mezinárodní kritiku.

Netanjahu řekl, že izraelská armáda vyzvala OSN k evakuaci vojáků již několikrát, ale opakovaně se setkala s odmítnutím. Jednotky OSN v oblasti se tak podle něj stávají „lidským štítem pro teroristy z Hizballáhu“.

Podíl.
Exit mobile version