I přes to, že se Rusko ve válce zdá být aktuálně tím silnějším hráčem, stupňuje ruský prezident svou výhrůžnou rétoriku, přičemž Západ nadále hledá způsob, jak k němu přistupovat. “Vladimira Putina mohou zastavit biologické faktory, ale tím bych se neutěšoval. Kde totiž máme napsáno, že ten, kdo přijde po něm, nebude ještě větší zrůda,” říká analytik mezinárodních vztahů Vladimír Votápek.




6:06

Nevíme, jestli po Putinovi nepřijde ještě větší zrůda, říká analytik Vladimír Votápek | Video: Tým Spotlight

Vzhledem k neúspěchu své plánované bleskové operace na Ukrajině sahá ruský prezident Vladimir Putin alespoň po výhrůžkách a silných prohlášeních. Podle agentury Reuters se nedávno nechal slyšet, že je možné obejít mezinárodní zatykač, který na něj vydal Mezinárodní trestní soud, a rozruch způsobilo také údajné snížení prahu pro použití jaderných zbraní. „Neuvědomujeme si, že Vladimir Putin a celé ruské vedení vychází ze zkušeností psychologického boje KGB,“ vysvětluje Votápek Putinovou taktiku.

Prohlášením státníků, kteří po prvním setkání s ruským prezidentem považují racionální politickou spolupráci za možnou, se analytik vysmívá. „Vždyť je to trénovaný ruský rozvědčík, on se na vás musí umět takhle kouknout, abyste mu věřili,“ vysvětluje Votápek. „Ta míra naivity a hlouposti, kterou ve vztahu k Rusku vidíme celá desetiletí, je asi nekonečná,“ dodává.

Dlouhodobá izolace a obklopování se pouze těmi nejbližšími Putinovu osobnost podle Votápka destabilizuje, za patologického člověka bez empatie jej ale považoval už dříve. „Je to typický devadesátkový mafián, který začínal tím, že rozprodal náklad uhlí nebo zabavil humanitární pomoc,“ popisuje expert způsob, jakým se nynější ruský prezident vyšplhal po společenském žebříčku.

„Takto si spolu s kumpány vydělávali peníze, až se stalo, že tato mafiánská skupina ovládla celé Rusko, jadernou velmoc, člena Rady bezpečnosti,“ konstatuje analytik v rozhovoru se Zuzanou Tvarůžkovou.

Celý rozhovor si můžete pustit ve videu níže nebo si ho poslechnout ve své oblíbené podcastové aplikaci. Jaká byla jeho hlavní témata?

00:12-07:10 Získalo Rusko s příchodem podzimu ve válce nebezpečnou převahu a proč je politika Západu vůči Ukrajině chybná? Proč mají demokratické vlády problém obhájit pomoc Ukrajině a daří se napadené zemi stále držet strategické pozice? 

07:10-15:26 Jak velká je ochota Rusů zapojit se aktivně do války a jak přelomová je armádní spolupráce mezi Ruskem a KLDR? Má severokorejská armáda Západ znervózňovat a jak moc vyšší by pomoc západních států musela být, aby byla dostatečná?

15:26-21:47 Hrozí ukrajinské armádě bankrot a jaké důsledky může způsobit pozdě schválený mobilizační zákon? Jak by nasazení dobrovolnických sil na Ukrajině ovlivnilo vztahy mezi Ruskem a Západem a jak Vladimír Votápek hodnotí ukrajinský vpád na ruské území?

21:47-30:38 Jaké jsou aktuálně vztahy mezi Ruskem a Íránem a hrozí Vladimir Putin zpřísněním jaderné doktríny ve snaze znejistit svět? Jak ruského prezidenta ovlivňuje život v izolaci?

Spotlight Aktuálně.cz – Vladimír Votápek | Video: Tým Spotlight

Podíl.
Exit mobile version