Vojenská pomoc z nedávno schváleného amerického balíku už začala přijíždět na Ukrajinu a další zásoby jsou na cestě. V úterý to při setkání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským řekl v Kyjevě americký ministr zahraničí Antony Blinken, napsala agentura Reuters. Zelenskyj šéfovi americké diplomacie podle ruskojazyčného webu stanice BBC poděkoval za pomoc, kterou označil za kriticky důležitou.

Zelenskyj dále uvedl, že jeho vlasti napadené Ruskem nyní nejvíce chybí prostředky protivzdušné obrany. Potřebuje ji hlavně Charkovská oblast na východě země, která sousedí s Ruskem. K její ochraně před ruskými vzdušným údery Kyjev podle ukrajinského prezidenta potřebuje nejméně dvě další baterie protivzdušné obrany.

Návštěva Blinkena v Kyjevě nebyla předem ohlášená. Cílem cesty je podle agentury AP ujistit Ukrajinu v době zesílených útoků ruských invazních vojsk o americké podpoře. Kongres USA před časem schválil dlouho odkládaný balík pomoci v hodnotě 61 miliard dolarů (1,4 bilionu korun), který má mimo jiné doplnit těžce vyčerpané ukrajinské zásoby dělostřelectva a protivzdušné obrany.

V pondělí Bílý dům informoval, že Ukrajina už první část vojenské pomoci z nového amerického balíku obdržela. Vysoce postavený americký činitel, který Blinkena doprovází, podle agentury AP ve vlaku do ukrajinské metropole prohlásil, že USA Ukrajincům poskytly dodávky munice pro dělostřelectvo, rakety do protivzdušné obrany i balistické střely dlouhého doletu, přičemž některé zbraně jsou už v přední linii.

Tlak na Charkov sílí

Ruská armáda zároveň v úterý dopoledne uvedla, že její síly získaly kontrolu nad západní a severní částí města Vovčansk v Charkovské oblasti, napsala ruská státní agentura TASS. Agentura Reuters ale s odvoláním na ukrajinskou armádu napsala, že situace v obci, která leží severovýchodně od druhého největšího města země Charkova, je pod kontrolou.

Zpráva ukrajinské armády podle Reuters uvádí, že počet ruských útoků na severu Charkovské oblasti se v úterý naopak výrazně snížil. Zároveň ale konstatuje, že se ukrajinští vojáci poblíž další příhraniční vesnice Lukjanci stáhli na nové pozice kvůli silným leteckým útokům ze strany Ruska.

Moskva v oblasti zahájila ofenzivu v pátek a od té doby invazní síly obsadily několik ukrajinských vesnic v blízkosti hranice s Ruskem. Kyjev přiznal, že situace v regionu je složitá, a vyměnil velitele odpovědného za tuto oblast.

Tvrzení ani jedné ze stran konfliktu není možné bezprostředně nezávisle ověřit, podle ukrajinských médií se ale do Charkova z Vovčansku přesunují civilisté.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.