Aktualizace: 14.05.2024 16:44

Praha – Do několika týdnů by odborná společnost měla ministru zdravotnictví Vlastimilu Válkovi (TOP 09) předložit koncepci rozvoje dětské psychiatrické péče. Vzniknout má až 150 nových lůžek, změny umožní vzdělávat více psychiatrů i psychologů. V péči o dospělé by se kromě center duševního zdraví měly dál rozvíjet i psychiatrické nemocnice. Ministr to dnes řekl novinářům ve Všeobecné fakultní nemocnici u příležitosti odhalení pamětní desky Bedřicha Smetany na budově psychiatrické kliniky, kde hudební skladatel před 140 lety zemřel.

Duševní problémy se u dětí nejčastěji projeví podle Válka v takzvaném dorostovém věku, tedy mezi 12 lety a dospělostí. „Já bych rád, abychom podpořili ta dorostová lůžka, tedy pro tu nejohroženější skupinu,“ řekl Válek. Z dotačních titulů se budují nová nebo se transformují z jiných oddělení. Už dříve avizoval, že by nových lůžek mělo být až 150, vznikají například v Liberci nebo Českých Budějovicích.

Kapacity ambulantní péče jsou přetížené, na termín vyšetření se čeká i měsíce. „Rozdíly v jednotlivých regionech jsou velké,“ uvedl Válek. „Situace se postupně zlepšuje a domnívám se, že se během roku či 1,5 roku dále zlepší, protože nastupovat budou první absolventi programů, které jsme před dvěma lety spustili,“ uvedl. MZd tehdy podpořilo místa, kde se absolventi školí, v letech 2021 a 2022 jich bylo pět, loni deset.

V roce 2021, ze kterého pocházejí poslední publikovaná data Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), se ambulantně léčilo přes 58.600 mladých do 20 let. Lůžek dětské a dorostové psychiatrie bylo 431, hospitalizací přes 2600. Dětské psychiatrické nemocnice jsou v Česku tři, mají dohromady 190 lůžek. Dětská oddělení má také šest psychiatrických nemocnic pro dospělé a dvě nemocnice akutní péče.

Základní léčbu by dospívajícím podle něj mě být na základě absolvování kurzu nebo školení schopen poskytnout dětský praktický lékař. Více by podle Válka mělo být i specialistů. „Společnost klinických psychologů rozšířila možnosti pro ty, kteří se oboru chtějí věnovat,“ řekl s tím, že ministerstvu průmyslu a obchodu navrhla vznik vázané profese klinický psycholog, který není absolventem lékařské fakulty.

Více lidí by mělo dostat možnost obor studovat i na vysokých školách. „Hlásí se jich třeba tisíc na obor psychologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, ale přijímají 40,“ řekl ministr. S děkany lékařských fakult a ministrem školství jednal o navýšení počtu studentů od příštího roku. Podobně se navýší také počty vysokoškolských studentů oborů všeobecná sestra, nutriční terapeut, radiologický asistent a zdravotnický záchranář. Potřeba bude zhruba půl miliardy korun. „A tu bych chtěl, aby ministerstvo školství dalo na posílení počtu studentů v těchto oborech,“ dodal.

Reforma péče o duševní zdraví počítala s tím, že do roku 2030 vznikne 100 center duševního zdraví (CDZ), kde se budou moci někteří pacienti léčit ambulantně nebo jejich týmy budou dojíždět k nim domů. Asociace center duševního zdraví dnes v tiskové zprávě uvedla, že v současné době jich je 35 a za poslední dva roky vzniklo pět nových v Náchodě, Kladně, Liberci, Berouně a Sokolově. Loni týmy pečovaly o téměř 5800 osob.

Psychiatrických nemocnic pro dospělé je v Česku 12, podle Válka není možné je bez náhrady rušit. Trendem souvisejícím se vznikem CDZ je snižování počtu jejich lůžek, v roce 2021 jich bylo 7100 a za předchozích deset let jich ubylo o více než pětinu.

„Pro každou z těch léčeben máme nějaký plán, zveme si jejich ředitele, debatujeme, jak dál,“ dodal s tím, že to musí být otevřená zdravotnická zařízení a nemocnice odpovídající 21. století. V nedávné době se s potížemi potýkala nemocnice v Kroměříži, pověřený jejím řízením byl šéf Fakultní nemocnice v Olomouci, který nemocnici podle Válka personálně a finančně stabilizoval.

Na dotaz ČTK, zda bude podobně postupovat i u dalších psychiatrických nemocnic, Válek odpověděl, že pro každé zařízení se hledá vlastní cesta. Například Psychiatrická nemocnice Bohnice by se podle něj naopak mohla stát fakultní psychiatrickou nemocnicí, tedy zařízením, které by se kromě léčby výrazně zaměřovalo i na vzdělávání jako ostatní fakultní nemocnice.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.