Výsledky jednání vlády (zdroj: ČT24)

Ministerstvo obrany nakoupí dva střední transportní letouny Embraer C-390 Millennium. Lze je využít k přepravě těžké vojenské techniky i osob. Celková cena zakázky včetně doplňkového vybavení umožňující hašení požárů nebo evakuaci zraněných je 11,3 miliardy korun bez DPH, které je 21 procent. Nákup ve středu odsouhlasila vláda, řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Vláda také schválila pomoc firmám, jejichž zaměstnanci kvůli povodním nemohou pracovat. Bude kompenzovat polovinu mzdových nákladů, celkem dá miliardu korun.

Smlouvu na letouny chce ministerstvo s výrobcem uzavřít do několika týdnů, první stroj by měli mít vojáci k dispozici příští rok. „Armáda ČR získá nové schopnosti při přepravě lidí i těžkého materiálu na větší vzdálenosti, protože v současnosti nedisponujeme letadly na evakuaci většího počtu lidí z krizových oblastí, která by i měla to patřičné zabezpečení,“ řekla Černochová. Ukázaly to podle ní evakuace z Afghánistánu a Súdánu nebo i nedávná evakuace z Izraele.

„Letos počítáme se zálohovou platbou ve výši osm miliard korun, díky čemuž dostaneme první stroj už příští rok,“ uvedlo ministerstvo. Druhý letoun by pak Česko mělo obdržet v roce 2027 nebo 2028. Půjde o jednu z nejdražších armádních zakázek.

Česko podle ministryně pořídí letouny za podobných podmínek jako jiné spojenecké země. Stejné nakupuje například Portugalsko, Maďarsko či Rakousko. Nad rámec samotných letadel obrana nakoupí i doplňkové vybavení, jako je například modul pro hašení ze vzduchu, modul pro tankování za letu nebo modul pro transport pacientů. Součástí zakázky je také pořízení pozemního vybavení, počáteční dodávky náhradních dílů nebo školení personálu.

Do zakázky bude zapojen tuzemský obranný průmysl, ministerstvo ve středu podepsalo dohodu o průmyslové spolupráci, uvedla Černochová. Předpokládaná výše programů průmyslové spolupráce je podle ní více než 82,3 milionu dolarů (1,87 miliardy korun).

„Projekty se týkají rozšíření stávající výroby v podniku Aero Vodochody a spolupráce státního podniku LOM Praha na zajištění životního cyklu pořizovaného letounu,“ dodala ministryně. Brazilská společnost Embraer, s níž obrana kvůli letounům zahájila jednání loni na podzim, podle ní bude zároveň spolupracovat s univerzitami v Česku v oblasti autonomních prostředků a létání.

Resort obrany také informoval, že vláda odsouhlasila nasazení vojáků v zahraničních operacích na další dva roky. Na východním křídle Severoatlantické aliance by mohly působit až dva tisíce českých vojáků, což je o osm set víc než nyní. Aliance tam přítomnost posiluje kvůli ruské agresi na Ukrajině. „Chceme pokračovat v naší přítomnosti v Litvě, Lotyšsku, Polsku a na Slovensku,“ uvedl úřad. Mandát musí schválit parlament.

Stát chystá povodňové kompenzace pro firmy

Vláda rovněž schválila podporu pro firmy, jejichž zaměstnanci kvůli povodním nemohou chodit do práce. Stát bude podnikům kompenzovat polovinu mzdových nákladů, řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). O podporu budou moci žádat firmy ze všech krajů postižených povodněmi, stát by měl vyplatit zhruba miliardu korun.

Podpora se týká firem, jejichž zaměstnanci nemohou pracovat buď kvůli tomu, že záplavy znemožnily fungování podniku, nebo protože odstraňují následky škod na svém majetku. V takovém případě jim zaměstnavatelé vyplácejí náhradu části mzdy. Stát by nyní měl firmám polovinu těchto mzdových nákladů kompenzovat. Kompenzace se vztahují na období od 13. září, kdy povodně začaly, do konce října, podle Jurečky ale vláda v případě potřeby program prodlouží.

Firmy budou moci o podporu žádat na úřadech práce, stát se podle Jurečky bude snažit finanční pomoc rychle posílat, aby se podniky nedostaly do problémů při vyplácení mezd. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) před jednáním vlády řekl, že problém s nemožností pracovat se týká zhruba 80 tisíc pracovních míst.

Jurečka ve středu také uvedl, že stát zatím vyplatil domácnostem 297 milionů korun jako okamžitou pomoc po povodních. Celkem podle něj o tuto podporu požádalo téměř 6500 domácností.

Nové šéfy ministerstev prý prezident jmenuje v úterý

Kabinet se sešel podruhé od začátku vládní krize, kterou odstartovalo odvolání ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti). Piráti následně odhlasovali odchod do opozice a rezignaci oznámili i jejich ostatní ministři. Šéf diplomacie Jan Lipavský však demisi po rozhovoru s premiérem vzal zpět a členem vlády zůstane. Ministr pro legislativu Michal Šalomoun skončí ve vládě příští pátek.

Premiér Petr Fiala (ODS) po jednání vlády uvedl, že nominaci na nástupce Bartoše v čele ministerstva pro místní rozvoj očekává od hnutí Starostové a nezávislí do čtvrtečního večera. Fiala se také ve středu odpoledne sejde s poslancem Lukášem Vlčkem, kterého Starostové minulý týden navrhli jako nástupce ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (STAN) odcházejícího do Evropské komise. Prezident Petr Pavel podle Fialy jmenuje nového ministra pro místní rozvoj i ministra průmyslu v úterý v 09:00.

Podíl.
Exit mobile version