Komerční prezentace Aktual.: 4.10.2024 14:16

Praha – Instrumentalista, zpěvák, skladatel či aranžér Michael Kocáb se chce do konce života skladatelsky věnovat především klasické hudbě. V současné době má rozdělanou operu, plánuje napsat symfonii a možná i balet. Výjimkou bude pokračování rockového projektu Aftershocks a hraní ve skupině Pražský výběr. Kocáb to řekl v rozhovoru s ČTK.

Letos 28. července Kocáb oslavil 70. narozeniny. Při té příležitost vyšla reedice jeho debutového alba Povídali, že mu hráli a životní jubileum připomněl 20. června na pražském Výstavišti velkým koncertem při festivalu Metronome Prague.

Koncertní oslavy završí 17. října vystoupením v pražském Divadle Hybernia. Ve spolupráci se Symfonickým orchestrem hl. města Prahy FOK nabídne svoji scénickou a filmovou hudbu a šansony. Jeho hosty budou mimo jiné sopranistka Zuzana Marková, tenorista Aleš Briscein, kytarista Michal Pavlíček a Kühnův smíšený sbor.

„Jedná se o takový pokus vrátit se na pole vážné hudby. Samozřejmě je to trochu limitované velikostí jeviště v Divadle Hybernia, ale minimálně bych chtěl čtyři kontrabasy, šest cell, osm až deset smyčců, obrovské žestě a velký smíšený sbor,“ uvedl Kocáb.

„Moje představa by byla třeba dva spojené symfonické orchestry, protože to speciálně ve smyčcích vytváří zajímavou věc. Když jich máte hodně, tak to zvláštním způsobem zhutní. Ale je to strašně drahé,“ dodal.

Program připravovaného koncertu nabídne Kocábovu hudbu k televiznímu snímku Jan Hus režiséra Jiřího Svobody, seriálu Opojení z proměny, scénickou hudbu k projektu Odysseus pro Laternu Magiku a šansony Pán výtahů, Sebastián nebo V penzionu Svět.

„Mám trochu trému z toho, kdo na to přijde. Nevím, jestli to bude zajímat fanoušky mé rockové muziky, abonenti klasické hudby zase možná nevědí, že skládám i takovou muziku. Ale je pravda, že z dějin hudby známe nevyprodané koncerty budoucích velikánů, třeba Leoši Janáčkovi trvalo dlouho, než se prosadil. Po celoživotním úspěchu a plných hledištích na scéně rockové hudby se bojím, aby to vyšlo a lidé si k téhle mé hudbě našli cestu,“ uvedl Kocáb.

V současné době Kocáb společně s bývalým prezidentským kandidátem a textařem Michalem Horáčkem pracuje na opeře, jejíž téma je inspirované obrazem italského malíře Giotta di Bondoneho Vyhnání ďáblů z Arezza. „Už mám nějakých 40 minut hudby, brzy budu mít půlku opery. Libreto už máme hotové. Jestli se toho Národní divadlo chytne a zařadí do plánu, tak by mohla být premiéra v roce 2026,“ podotkl Kocáb.

Kocábovo jméno je pro mnohé spojené zejména s rockovou skupinou Pražský výběr. „Budeme spolu nadále hrát, funguje to. Kam přijedeme, tam to vyprodáme a lidé jsou nadšení. Ale je to reprodukční záležitost. Nové věci nevznikají. Kdyby se přece jenom schylovalo k desce, tak ji uděláme, ale zatím se nic takového neděje. Jak jsem říkal, s výjimkami chci skládat klasickou hudbu,“ uzavřel Kocáb.

Podíl.
Exit mobile version