Aktualizace: 2.07.2024 00:03

Karlovy Vary – Filmový festival v Karlových Varech dnes představí druhého českého zástupce v hlavní soutěži. Ve Velkém sále hotelu Thermal se večer uskuteční světová premiéra filmu Světýlka režisérky Beaty Parkanové. Jako první v neděli uvedl svůj celovečerní debut Mord Adam Martinec.

„Jméno režisérky Parkanové se jistě návštěvníkům festivalu zdá povědomé. Připomenu její snímek Slovo, který zde před dvěma lety získal cenu za režii a pro Martina Fingera cenu za nejlepší mužský herecký výkon. I ve Světýlkách se Parkanová uchýlila k tématu své rodiny. Je to příběh o šestileté holčičce a jednoho velmi neobvyklého dne. Stejně neobvykle je ten film snímán a zkomponován a pro mě osobně je to jeden z nejsilnějších emotivních zážitků letošního jara,“ řekl ČTK umělecký ředitel festivalu Karel Och.

Iva Janžurová v kině Čas uvede dokument Janžurka a film Zámek. V Domě České televize bude debata o filmu s tématem českého grafického designu Identita. Americká režisérka a scenáristka Nicole Holofcenerová představí film Zraněné city.

Festival zahájil v pátek jeho prezident Jiří Bartoška. Křišťálový glóbus za přínos světové kinematografii převzal americký herec a režisér Viggo Mortensen. Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary převezme na závěr festivalu britský herec, držitel Zlatého glóbu, ceny BAFTA a nominace na Oscara Clive Owen. Stejnou cenu za mimořádný přínos české kinematografii dostane herec Ivan Trojan.

Dalším hostem festivalu, který bdrží Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary, bude německý herec, režisér a producent, několikanásobný držitel Evropské filmové ceny Daniel Brühl.

Filmový festival v Karlových Varech letos nabízí 136 hraných i dokumentárních celovečerních filmů. V porotě hlavní soutěže zasedl oscarový herec Geoffrey Rush, který si z festivalu před dvěma lety odvezl Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Program je na stránkách festivalu.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.