Aktualizace: 30.01.2024 00:06

Praha – Koncert České filharmonie v pražském Rudolfinu a rozloučení s pietním ohněm dnes zakončí akci Měsíc pro fakultu, která měla pomoci veřejnosti a lidem z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy (FF UK) vyrovnat se s prosincovou tragickou událostí. V hlavní budově fakulty na náměstí Jana Palacha student před Vánoci zastřelil 14 lidí, poté i sebe a dalších 25 lidí zranil. V Dvořákově síni Rudolfina si pozvaní lidé vyslechnou Mahlerovu Třetí symfonii pod vedením šéfdirigenta a hudebního ředitele České filharmonie Semjona Byčkova.

Vstupenky na koncert fakulta poskytla těm, kteří se podíleli a podílejí na pomoci a podpoře nejvíce zasažených, na obnově akademického života, osobám z krizového štábu univerzity, integrovanému záchrannému systému, UMPRUM a komunitě akademické obce fakulty.

Po skončení koncertu se lidé sejdou v 15:30 na náměstí a rozloučí se s pietním ohněm, který hořel na náměstí za oběti tragédie celý leden. Vystoupí žesťový soubor z Pražské konzervatoře. Na místě budou k dispozici malá dřívka, na která lidé budou moci napsat krátké vzkazy či přání a přiložit je do ohně. Oheň se pak nechá dohořet.

Fakulta po tragické střelbě zrušila výuku do konce zimního semestru a v lednu se na pomoc lidem ze školy i na pomoc veřejnosti vyrovnat se s tragickou událostí začaly konat různé akce v rámci Měsíce pro fakultu. Měsíc po tragické události, 21. ledna, se hlavní budova částečně na den otevřela studentům a vyučujícím fakulty. Součástí akce nazvané Pootevření fakulty byly minipřednášky, výměna knih či hudební vystoupení. Cílem akce bylo pomoci studentům a zaměstnancům fakulty vrátit se po tragédii k akademickému životu a společně se vyrovnat s tím, co se před Vánocemi v budově stalo.

Na náměstí Jana Palacha a ve foyer sousední Vysoké školy uměleckoprůmyslové (UMPRUM) se lidé mohli zapojit do zpracování vosku z několika tisíc svíček, které truchlící zanechali na pietních místech u sídla fakulty i před pražským Karolinem. U ohniště na náměstí se lidé mohli podílet na společné tvorbě dočasné pietní voskové skulptury nazvané Společná krajina pod vedením studentů z UMPRUM.

„Instalace se ještě bude dokončovat ve spolupráci s pracovní skupinou složenou ze zástupců Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a UMPRUM. Na základě diskuse a dohody akademické obce se posléze rozhodne o dalším postupu,“ sdělila ČTK Proděkanka fakulty Michaela Slussareff. Pravděpodobně se bude instalace používat při dalších pietních akcích k prosincové tragédii, uvedla. Podoba stálého připomínkového předmětu se podle ní stále hledá.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.