Aktualizace: 2.07.2024 13:00

Londýn – Osmnáctiletý tenista Jakub Menšík sice při debutu ve Wimbledonu neprošel přes první kolo, do budoucna ale věří, že by tráva mohla být jeho silným povrchem. Navzdory pondělní prohře s Alexanderem Bublikem z Kazachstánu 6:4, 7:6, 4:6, 4:6, 2:6 byl s výkonem spokojený a vážil si ho o to víc, že v minulých týdnech léčil zraněnou ruku. Kvůli ní změnil trénink a v rozhovoru s českými novináři řekl, že už vyhlíží účast na olympijských hrách v Paříži, kam se nečekaně dostal po odhlášení některých soupeřů.

„Na té trávě mě to strašně bavilo. I když jsem na ní první dva zápasy prohrál, byly to mé první dva turnaje na trávě na nejvyšší úrovni a do toho jsem se ještě vracel po zranění. Potom jsem si na to zvykl a jak na Mallorce, tak tady jsem se cítil hodně komfortně,“ uvedl Menšík. „Myslím, že mi tráva hodně sedla. Do budoucna i do příští sezony si troufám říct, že to bude jedna z mých silných stránek,“ doplnil prostějovský tenista.

V utkání proti turnajové třiadvacítce Bublikovi vedl 2:0 na sety, poté ale o premiérový postup do 2. kola Wimbledonu přišel. Soupeř ho často nutil k pohybu a hře na síti a nasázel mu také 32 es.

„Mrzí mě, že to tady skončilo jen u jednoho zápasu. Poslední týdny ale byly kvůli zranění náročné. Nemohl jsem hrát v Paříži na grandslamu a promeškal pár týdnů na Tour,“ uvedl Menšík. „Při návratu po zranění jsem musel změnit spoustu technických věcí, což bylo náročné a zabralo to hodně času. To, že jsem tady byl, mohl jsem být konkurenceschopný a hrát zase v plné síle, je pro mě velké vítězství,“ podotkl.

Duel s Bublikem odehrál s rukávem na pravé ruce. Měl ho ale spíše preventivně. „Potýkám se s tím problémem už od loňského US Open. Nemůžu říct, že je to stoprocentně vyléčené, ale jsem schopný hrát na této úrovni stoprocentně, aniž by mě to omezovalo. Držím to v nějakém rozumném rozmezí pro mé zdraví,“ řekl 78. hráč světa.

S problematickou rukou absolvoval vyšetření u řady specialistů. Od každého si něco vzal a změnil i trénink. „Třeba biomechaniku servisu. I když se to na první pohled nezdá, tak když se na to člověk soustředí, tak je ten servis fakt jiný. Zabralo mi to dost času, než jsem si na to zvykl,“ uvedl.

„Pak je to samozřejmě i mimo kurt posílení různých partií na těle či horních končetinách. Kde byla nějaká ochablá místa a bylo potřeba tyto svaly nějak oživit. Byl to komplex několika věcí včetně i nějakého mentálního tréninku, protože ta bolest v tom lokti byla strašně nevyzpytatelná,“ doplnil.

Přestože se zdálo, že kvůli léčbě přijde o účast na olympijských hrách v Paříži, nakonec se nominace po odhlášení řady soupeřů dostal. I vzhledem ke svému věku považoval tuto šanci za sen.

„Musím říct, že mě to hodně překvapilo. Moc šancí jsme tomu nedávali. Byl jsem smířený a zkoncentrovaný, že místo olympiády budu hrát nějaké turnaje v Americe. Jak jsem se to dozvěděl, byl to pro mě spíš šok, než že bych s tím počítal. Když si člověk uvědomí, co to pro sportovce znamená, tak tomu ještě teď nevěřím. Už se na to ale těším,“ uvedl Menšík.

 

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.