Aktual.: 29.08.2024 15:55

Zlín – Samec medvěda ušatého se ze zámku Konopiště přesune do ostravské zoologické zahrady nejdříve letos na podzim. ČTK to dnes sdělila mluvčí zlínské zoologické zahrady Romana Mikešová. Zlínská zoo je vlastníkem zvířete. Příprava transportu bude trvat několika týdnů. Podle ředitele zlínské zoo Romana Horského bude prioritou vyhnout se při převozu uspání medvěda.

Osmnáctiletý samec medvěda obývá zámecký příkop na Konopišti od roku 2011. Národní památkový ústav (NPÚ) nedávno dostal od zlínské zoo výpověď z dohody. Podle Horského byl pobyt zvířete od začátku koncipován jako dočasný a jednání s NPÚ o přesunu medvěda z Konopiště začala loni. Důvodem je avizované ukončení chovu medvědů v zámeckých příkopech, které Národní památkový ústav oznámil na rok 2030. V ostravské zoo bude mít medvěd podle Horského větší výběh, bude také možné jej zapojit do chovu a reprodukce. Zoo Ostrava chová medvědy ušaté od roku 1991.

Kvůli přesunu medvěda a společném postupu měli tento týden zástupci NPÚ a Horský on-line setkání. „Ze strany zoo byli zástupci Národního památkového ústavu ubezpečeni, že plánovaný přesun medvěda proběhne nejdříve na podzim letošního roku,“ uvedla Mikešová.

„Společně s kolegy z ostravské zoo se pustíme do přípravy celého transportu. Budeme také v úzkém kontaktu s pracovníky státního zámku Konopiště, kteří o medvěda pečovali. Pro nás i pro ostravské kolegy budou velmi cenné jejich postřehy a chovatelské zkušenosti za období, kdy náš medvěd pobýval na Konopišti. Při převozu bude naší prioritou vyhnout se uspání medvěda, pokud nám to samozřejmě podmínky a okolnosti dovolí,“ uvedl Horský. Příprava transportu je podle něj otázkou několika týdnů. Horský ještě před transportem navštíví s ostravskými kolegy Konopiště a s kastelánkou i chovatelem zavítají i k výběhu medvěda.

„Národní památkový ústav respektuje rozhodnutí vlastníka medvěda a oceňuje jeho snahu zajistit převoz s maximální péčí o zvíře. Jsme připraveni spolupracovat s odborníky ze Zoo Zlín a Zoo Ostrava na přípravě i samotném přesunu medvěda. Věříme, že tomu napomohou i cenné zkušenosti s jeho chovem na Konopišti,“ uvedla generální ředitelka NPÚ Naděžda Goryczková.

V ostravské zahradě bude samec, který se narodil ve zlínské zoo v roce 2006, obývat téměř hektarový lesní výběh. „Ve srovnání se současným výběhem o rozloze 265 metrů čtverečních to bude znamenat skutečně zásadní zlepšení životních podmínek,“ uvedl dříve Horský.

Medvědi žijí ještě v dalších objektech spravovaných památkovým ústavem. Jeden je na zámku Náchod, dva na hradu Točník a tři na hradu a zámku Český Krumlov.

Podíl.