Aktualizace: 16.06.2024 12:04

Bratislava – Média kritická k vládě si odmítla přiznat svůj podíl na společenské atmosféře na Slovensku před atentátem na premiéra Roberta Fica. Dnes to na tiskové konferenci prohlásili ministr obrany Robert Kaliňák a šéf úřadu vlády Juraj Gedra, jež jsou oba členové Ficovy strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD). Kritizovali především podle nich přehnané a neslušné kritiky, které zveřejnily deníky SME a N.

Na tiskové konferenci svolané s krátkým předstihem dnes dopoledne Kaliňák, Gedra a další představitelé vládní strany Směr – SD upozornili na jeden názorový článek deníku SME, který kritizoval novou vládní kampaň Respektujeme jiný názor, a jeden pořad serveru Denníku N, kde hosté některé vládní politiky označili za „debily“. Gedra i Kaliňák vyzvali vedení obou deníků k omluvě a zbytek slovenských novinářů k tomu, aby se od zmíněných výstupů distancovali.

„Po takových verbálních projevech obvykle nastupuje bitka. Jenže jsme politici a máme jít příkladem,“ uvedl Gedra ohledně pořadu Denníku N.

Podle Gedry vláda se snaží zlepšit atmosféru ve slovenské společnosti, například skrze již zmíněnou kampaň za toleranci k jiným názorům. Vyzval média a některé známé slovenské novináře, které nazval „bratislavskou kavárnou“ a „elitáři“, aby si uvědomili, že mají také část odpovědnosti za stav slovenské společnosti.

Kaliňák vytknul kritizovaným médiím údajný dvojí metr a „neschopnost podívat se do zrcadla“. Podle něj se vláda snaží nastavit novou kulturu komunikace. Od vládních představitelů zaznělo, že se média nedokáží vyrovnat s volebními výsledky a současnou vládou vedenou Směrem – SD.

Slovenský premiér Fico byl v polovině května postřelen, když po výjezdním zasedání vlády ve městě Handlová vyšel mezi občany. Po dvou týdnech léčení v nemocnici v Banské Bystrici byl převezen do svého bytu v Bratislavě. Slovenští vládní činitelé opakovaně tvrdí, že střelec jednal pod vlivem rétoriky opozice a médií kritických k premiérovi a jeho vládě.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.